Slovenija
4329 ogledov

Slovenija voli. Takšna je časovnica.

volišče Anže Petkovšek Volitve v državni zbor
Ob 7. uri se je po državi odprlo okrog 3000 volišč za državnozborske volitve.

Volivci svoj glas lahko oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk. Kakšna je bila volja volivcev, bo znano zvečer, ko bodo predvidoma jasni obrisi nove sestave državnega zbora.

Do 19. ure bo odprtih 2995 rednih volišč ter 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Danes ima 1.695.766 volilnih upravičencev priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali bodo med 1476 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 20 kandidatnih listah.

volišče | Avtor: Anže Petkovšek Volitve v državni zbor Anže Petkovšek

Volimo enega kandidata

Volivci so na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega lahko volivec skupaj z veljavnim osebnim dokumentom prinese s seboj na volišče, a volil bo lahko tudi, če obvestila ne bo imel pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s posebnim potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Na volišču bo volivec prejel glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata. Glasovnica pa bo veljavna tudi, če bo volivec sicer glasoval drugače, vendar bo njegova volja jasno razvidna.

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Prijave kršitev volilnega molk je mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Udeležbo bodo ugotavljali do 11. in do 16. ure

Volilne komisije bodo ugotavljale volilno udeležbo do 11. in do 16. ure. Po zaprtju volišč bodo najprej znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekatere medijske hiše.

Po 20.30 pa bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. maja. Uradni izidi naj bili znani do 10. maja, ko bo torej dokončno znano, kakšna bo sestava devetega sklica državnega zbora.

volišče | Avtor: Anže Petkovšek Volitve v državni zbor Anže Petkovšek
Slovenija volitve Slovenija Prijavljenih 41 kršitev volilnega molka, večina je takih

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • Avatar zoo
  zoo 09:52 24.april 2022.

  Gledam tam na 24 kur Urško. Hudiča, kako je postarana v obraz .Se mi, kar smili: ;(

 • molka 09:08 24.april 2022.

  dokler se bo volilo iste lopovske bedake ne bo nikoli nič bolje

 • Avatar luckyss
  luckyss 08:47 24.april 2022.

  Dokler se bo volilo stranke in ne ljudi, ne bo bistveno bolje. Sprememba volilnega sistema bi morala biti naloga naslednje vlade, ki bo prav gotovo izničila enoumje naplavljeno v zadnjih dveh letih te ujme..

Sorodne novice