Slovenija
302 ogledov

Covid epidemija na duševnem zdravju mladih pušča hude posledice

Študenti Profimedia
Rezultati raziskave NIJZ so pokazali zaskrbljujoče negativne trende v duševnem zdravju mladih. Kam vse se lahko mladi in tudi drugi v duševnih stiskah obrnejo po psihološko pomoč?

Študentje so spregledana in zapostavljena skupina, pri kateri se je pokazalo še večje negativno odstopanje pri poslabšanju duševnega zdravja v primerjavi z drugimi skupinami populacije, je pokazala nedavna raziskava NIJZ o duševnem zdravju.

Rezultati so pokazali, da je duševnih stisk vedno več, vsak četrti anketirani študent pa razmišlja o samomoru. To še posebej velja za študente, ki poleg študija tudi delajo, saj so številni ob izbruhu epidemije izgubili vir prihodkov. Kar 89 odstotkov študentov kaže znake depresije in anksioznosti, več pa je tudi zlorab alkohola in psihoaktivnih snovi.

Covid-19 v Ljubljani Pozabljeni Zdravje Njihove stiske so spregledane

Pedopsihiatrinja Hojka Gregorič Kumperščak je pojasnila, da epidemija covida-19 ni ustvarila duševnih motenj pri otrocih in mladostnikih, jih je pa razgalila.

Brezplačni posveti in možnost razbremenilnega pogovora so na voljo tudi študentom in mlajšim odraslim, ki potrebujejo psihološko pomoč.

Študentka slovenija Zdravje Kar šestkrat pogosteje od vrstnikov se soočajo s težavami

Kam se lahko obrnem po pomoč?

Psihološka podpora v zdravstvenih domovih je v sklopu Telefona za psihološko podporo prebivalcem med epidemijo covid-19 dosegljiva na številki 080 51 00. Strokovno pomoč pri premagovanju stisk, strahov in skrbi nudijo izkušeni psihologi, diplomirane medicinske sestre in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja iz zdravstvenovzgojnih centrov, centrov za krepitev zdravja in drugih služb v zdravstvenih domovih.

Strokovnjaki s področja duševnega zdravja so na voljo v številnih zdravstvenih domovih in na telefonski številki 080 51 00. Pomoč lahko poiščemo tudi v centrih za duševno zdravje.

Vsebina pogovora je zaupna

Vsebina takega pogovora je zaupna med svetovalcem in tistim, ki pokliče. Svetovalec lahko zaupnost prekrši le v primerih, ko je ogroženo življenje kličočega ali druge osebe, v primerih nasilja in zlorabe otrok ter v primerih povzročitve splošne nevarnosti.

Zavedati se je potrebno, da psihološka podpora ni namenjena poglobljeni psihoterapevtski, ki jo nudi na primer Svetovalnica za psihološko pomoč Posvet, ali psihiatrični obravnavi, dajanju nasvetov v zvezi z boleznijo covid-19 in ukrepi, povezanimi z njimi.

Telefoni za pomoč v stiski

V Sloveniji deluje več telefonov za pomoč v stiski, ki niso namenjeni zgolj mlajšim generacijam. Kdor potrebuje psihološko podporo, se lahko obrne tudi na katerega od njih. To so Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj), Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur na dan, vsak dan) ali Tom telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro).

V svetovalnici Posvet osebam v duševni stiski v trenutnih razmerah omogočajo pogovore po telefonu in skypu. Za klic in pogovor sta na voljo številki 031 704 707 in 031 778 772 (vsak delovni dan med 8. in 18. uro).

Pri Društvu SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, deluje 24-urni telefon 080 11 55. Obe varni hiši delujeta in sprejemata ženske in otroke, žrtve nasilja. Nudijo tudi SOS osebno svetovanje, in sicer vsak delavnik od 9. do 15. ure na telefonski številki 031 699 333 ali po elektronski pošti preko naslova drustvo-sos@drustvo-sos.si.

Društvo za nenasilno komunikacijo telefonsko svetovanje za žrtve nasilja v družini ali v intimnopartnerskem odnosu nudi vsak dan od 8. do 16. ure na 031 770 120 (Ljubljana) in 031 546 098 (Koper).

Razbremenilni pogovor ali psihosocialno svetovanje nudi tudi Zveza prijateljev mladine Moste - Polje, in sicer na telefonski številki 01 54 43 043 ali preko elektronske pošte info@zpmmoste.net.

dezurni@zurnal24.si

Šolar Slovenija Zdravje Posledice epidemije: Na otroškem oddelku bolnišnice ni več postelj
 
Komentarjev 2
  • Plavi-mil 11:45 12.april 2021.

    Vi niste normalni, kaj pišete, če res vsaki četrti študent razmišlja o samomoru, naj ga kjar naredi, take labilne inteligence NE RABIMO.

  • Avatar Leon
    Leon 09:46 12.april 2021.

    Rezultati raziskave NIJZ so pokazali zaskrbljujoče negativne trende v duševnem zdravju mladih. Predlagam NIJZ ,da zbirajo podatke o vzrokih za nastalo duševno stisko mladih in jih odstranijo . Seznam bi bil zelo zanimiv .