Slovenija
22 ogledov

Slovenija vse bolj tone

evro DOL Shutterstock
V začetku leta 2013 se nadaljuje izrazito slabšanje kazalcev na trgu dela. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila konec leta 2012 najvišja po letu 1999, rast števila registriranih brezposelnih pa se je nadaljevala tudi januarja.

Zaostrene ostajajo tudi razmere v finančnem sistemu, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Število delovno aktivnih po statističnem registru se je v zadnjem četrtletju lani močno znižalo, drugo četrtletje zapored tudi v javnih storitvah. V povprečju leta 2012 je bilo število formalno delovno aktivnih v primerjavi z letom 2008 manjše za 7,9 odstotka, ugotavlja Umar v novi številki svoje publikacije Ekonomsko ogledalo.

Povprečna bruto plača na zaposlenega se je v zadnjem četrtletju nadalje znižala, zaznamovala so jo najnižja izredna izplačila plač v zadnjih osmih letih. V celotnem lanskem letu se je povprečna plača v zasebnem sektorju ob dokončni uskladitvi minimalne plače povišala za pol odstotka, v javnem pa zaradi znižanja plač v sektorju država sredi leta za 0,9 odstotka.

Tudi razmere v finančnem sistemu ostajajo zaostrene. Januarja se je nadaljevalo zniževanje obsega kreditov nebančnim sektorjem, k čemur je približno polovico prispevalo razdolževanje podjetij in nefinančnih inštitucij, močno pa se je povečalo razdolževanje gospodinjstev.

Obseg slabih terjatev v slovenskem bančnem sistemu se je decembra sicer znižal, vendar se je njihov delež v skupnih razvrščenih terjatvah zaradi manjšega obsega najkakovostnejših terjatev povišal (na 14 odstotkov).

Umar še navaja, da se je gospodarska aktivnost v evrskem območju v zadnjem lanskem četrtletju zmanjšala, in sicer za 0,6 odstotka, Evropska komisija pa začetek postopnega okrevanja pričakuje ob koncu letošnjega leta. Temeljilo bo na zunanjem povpraševanju.

Ob tem opaža, da napetosti na mednarodnih finančnih trgih popuščajo, v začetku leta pa se izboljšujejo tudi kazalniki razpoloženja za evrsko območje.

Tudi v Sloveniji je bruto domači proizvod (BDP) v zadnjem lanskem četrtletju upadel. Znižal se je za en odstotek, v celem letu 2012 pa je bil nižji za 2,3 odstotka.

Komentarjev 2
  • feferon 15:06 13.marec 2013.

    Tonemo vsi, razen politične barčice...

  • mph 13:32 13.marec 2013.

    Razumljivo, da tonemo, saj se je Majer 20 let res trudil v tej smeri. No, seveda, ob obilni pomoči tako levih kot desnih kot srednjih in še katerih. Pri pohlepu po denarju in imovini so ideološke razlike sekundarne.