Slovenija
15 ogledov

Slovenija že na kritični točki

Janez Janša v Bruslju Reuters
Pritisk na slovenske 10-letne državne obveznice se je na sekundarnem trgu danes močno okrepil. Zahtevana donosnost se je na elektronski borzi MTS povzpela nad psihološko mejo sedmih odstotkov. FT: Vlagatelji kljub zagotovilom do Slovenije pazljivi.

Zahtevana donosnost na slovenske 10-letne obveznice se je v današnjem trgovanju na sekundarnem trgu doslej zvišala kar za 0,45 odstotne točke in trenutno na elektronski borzi MTS znaša 7,19 odstotka.

Trenutno tako presega višino donosa do dospetja na španske obveznice, ki se je danes dvignil za 0,13 odstotne točke in je trenutno pri 7,08 odstotka.

Pritisk se pred današnjim zasedanjem finančnih ministrov držav območja evra (na njem bodo poskušali doreči programa pomoči za Španijo in Ciper ter spremembe programa pomoči za Grčijo) zvišuje tudi na italijanske obveznice. Zahtevana donosnost na italijanske obveznice se je okrepila za 0,12 odstotne točke na 6,14 odstotka.

FT: Janša prestrašil tuje vlagatelje

Vlagatelji so do Slovenije pazljivi kljub zagotovilom, da Slovenija ne bo šesta država območja evra, ki bo morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč. Skrbi povzročajo predvsem banke, ki močno potrebujejo dokapitalizacijo, v današnji izdaji piše britanski časnik Financial Times.

FT piše, da vlagatelji niso tako prepričani, da Slovenija ne bo potrebovala mednarodne finančne pomoči. Navaja besede premierja Janeza Janše, da bi se lahko država soočila z grškim scenarijem, če opozicija v parlamentu ne bo podprla sprememb za stabilizacijo javnih financ.

Janša ni prvi evropski voditelj, ki je s prenapihnjeno retoriko, s katero je želel pridobiti podporo opozicije, prestrašil trge, piše FT.

Skrbi zaradi bank

Dodaja, da je slovensko gospodarstvo z 48-odstotnim javnim dolgom in 6,4-odstotnim proračunskim primanjkljajem v lanskem letu daleč od grškega območja, da pa je za letos napovedano krčenje gospodarstva in da se je dolg več kot podvojil, odkar je Slovenija prevzela evro.

Skrbi vlagateljev se osredotočajo na bančni sistem. Banke močno potrebujejo dokapitalizacijo, da bi nadomestile naraščajoča slaba posojila, potem ko je podobno kot v Španiji in na Irskem počil balon, ki so ga napihovala posojila, piše časnik.

Komentarjev 12
  • Kevin Kiret 22:56 19.oktober 2012.

    haha, ti si zmešan

  • URIAH HEEP 16:17 09.julij 2012.

    Že res, sam zakaj bova midva oz vsi mi plačevali za slabe kredite bank...Jaz z svojimi financami delam preudarno in redno plačujem vsiljene obveznosti-davke.Če bom jaz zamudu z kako položnico me nobeden ne bo reševal, odpisoval...Res ...prikaži več je, da je potrebno javno porabo umiriti, sam to se da tudi na druge načine urediti,poberi denar požrešnim lobijem...Ne pa ljudem, ki niso nič krivi, vsekakor pa naj se JU zrihta na primerno ravan,dober delež se jih odpusti, tiste ki bodo ostali in odslej delali namesto treh, pa naj se ustrezno plača. ( seveda sem ne spadajo vsi, samo lenuhi in agencije namenjene sami sebi in odsluženim političnim kadrom).Peace

  • mrki 13:43 09.julij 2012.

    no potem se pa detaljno potzanimaj - pa potem piši komentarje !