Slovenija
143 ogledov

Slovenija že postavlja ograje, Hrvati so nam postavili ultimat

ograja meja dobova begunci
1/35
Žurnal24 main
Hrvaška trdi, da je ograja na sedmih točkah postavljena na njeno ozemlje, Sloveniji je postavila ultimat, naj jo odstrani do jutra, sicer jo bodo sami. Naša vlada trdi, da je ograja v celoti na slovenskem ozemlju.

Vojska je v sodelovanju s policijo in civilno zaščito danes začela postavljati ograjo na meji s Hrvaško. Ograjo so že postavili neposredno ob Sotli pri Velikemu Obrežu v občini Brežice, od koder so naše fotografije, prav tako postavljajo ograjo na obeh straneh mejnega prehoda Gibina v občini Razkrižje. Tam je naš fotograf ujel nekaj vojakov, ki so se kljub zaščitnim rokavicam pri delu porezali. 

Hrvaški specialci na mejo, zaključilo se je zaenkrat s protestno noto

Ob 16.30 naj bi hrvaška policija začela s podiranjem ograje na meji s Slovenijo pri mejnem prehodu Harmica (Rigonce), saj naj bi ograjo postavili na hrvaško ozemlje. Kot poroča Jutarnji list, je prišlo pet kombijev hrvaških policijskih specialcev, poleg tega pa tudi več slovenskih vozil.

Slovenski specialci na meji z Hrvaško, Rigonce | Avtor: Davor Puklavec/Pixsell Davor Puklavec/Pixsell

Hrvaška policija bo le opozorila slovenske kolege, da so del žične ograje postavili na hrvaškem ozemlju, je povedala tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Helena Biočić in dejala, da se ne dogaja nič dramatičnega ter da so slovenski sosedje nekoliko zgrešili državno mejo. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je dejal, da so Slovenci pri postavitvi bodeče žice ob Sotli vstopili na ozemlje Hrvaške ter da so na območje poslali posebne enote hrvaške policije. "Le opozorili bomo, da so vstopili na naše ozemlje in da naj podrejo ograjo. Če tega ne bodo storili, bomo najprej poslali noto, potem pa tudi fizično podrli ograjo," je izjavil Ostojić za hrvaški časnik Večernji list.

Hrvaški ultimat: odstranite do jutra!

Nota Sloveniji daje čas do jutra, sicer bodo ograjo, ki naj bi bila na sedmih točkah postavljena na hrvaško ozemlje, ostranili Hrvati. Posebne enote hrvaške policije so se sicer zvečer umaknile z meje. 

A kot kaže, Slovenija ne namerava umakniti sporne ograje, saj trdi, da ni sporna. "Postavitev tehničnih ovir poteka izključno na slovenskem ozemlju in ne prejudicira poteka državne meje, ki je predmet arbitražnega postopka med državama," so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje. 

Iz vladnih virov smo izvedeli, da so o postavitvi ograje obvestili tudi arbitražno sodišče. Pravijo še, da ima država pravico zaščititi mejo, tudi če ta ni dokončno in natančno določena. 

Ograje bodo usmerjale in ne preprečevale vstop

"To ni ograja za preprečevanje prehoda, temveč ovire za kanaliziranje ljudi na ustrezna mesta,", je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic in dodal, da bodo policisti za temi "tehničnimi ovirami" migrante usmerjali, tistim migrantom, ki jo bodo želeli preplezati, pa bodo predvsem pomagali: "Gre za usmerjanje ljudi, ne za preprečevanje vstopa," je poudaril Šefic in dodal, da bodo omenjene ograje v pomoč tudi humanitarnim delavcem, civilni zaščiti, pa tudi policistom:"To je pomoč, ko pride na nekem območju do zlivanja, takrat namreč potrebujemo neprimerno več policistov, torej so ograje v pomoč policistom." Šefic je še dejal, da bodo za varovanje ograje vpoklicali rezerve, tako v policiji kot v vojski.

Pri Rigoncah meter, pri Gibini pol metra ograje 

Sicer so  območju Gibine in Rigonc postavili 1,5 km tehničnih preprek, za namestitev pa so za zdaj predvideli pol leta. Kje vse bodo ograje še namestili, Šefic ni želel razkriti. Če bi to storil, bi namreč ukrepi po njegovih besedah izgubili svoj pomen in namen.

Karl Erjavec na Dunaju o 80-tih kilometrih 

Zunanji minister Karl Erjavec je danes med obiskom na Dunaju vodji kabineta avstrijskega kanclerja Josefu Ostermayerju napovedal, da bo Slovenija na določenih delih meje s Hrvaško postavila skupno 80 kilometrov ograje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ostermayer je po pisanju APA dejal, da mu je Erjavec potrdil, da bo ograja na delih slovensko-hrvaške meje dolga skupno 80 kilometrov. Slovenski zunanji minister mu je ob tem poudaril, da ograja ni namenjena zapiranju meje in zaustavljanju ljudi, temveč naj bi pripomogla k temu, da migranti ne bi nenadzorovano prečkali meje. Tako naj bi omogočila organizirano sprejemanje migrantov tam, kjer bi jih lahko registrirali, je povedal Ostermayer

Gibina | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ostro, kot britev

Slovenija razprostira sodobnejšo različico bodeče žice, pri kateri na kolut žice niso nameščene klasične bodice, temveč ostre ploščice, podobne britvicam.

Postopek postavljanja ograje poteka tako, da najprej v zemljo zabijejo okoli dva in pol metra visoke kovinske palice, nanje napnejo osnovno žičnato konstrukcijo, na katero nato nizajo kolute bodeče žice. Po postavljeni prvi vrsti koluta je ograja visoka okoli en meter, predvideni pa sta dve vrsti, torej bo ograja visoka okoli dva metra. Na vprašanja, ali bodo namestili kolute v dveh nivojih, vojaki niso odgovarjali. 

Gibina | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

PREBERITE ŠE: 

Sliši se glas motornih žag

Naš novinar, ki je bil zjutraj na hrvaški strani meje pri Velikem Obrežu, je poročal, da so hrvaški državljani precej vznemirjeni, na območju postavljanja ograj se slišijo tudi motorne žage. Policija je območje pri Velikem Obrežu v bližini Dobove zaprla. S hrvaške strani meje je bilo videti, kako novomeške inženirske vojaške enote s tovornjakov razkladajo kolute bodeče žice, del ograje pa so že postavili na območju neposredno ob Sotli. Gre za območje, kjer so prejšnji mesec skupine beguncev sredi noči brodile skozi mrzlo vodo.

Vojska informacij o dogajanju ne daje, je a župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič potrdil tudi, da ograjo že postavljajo okoli mejnega prehoda Gibina. Domačini po njegovih besedah to sprejemajo z razumevanjem, saj ograjo razumejo kot način kontroliranja prihoda beguncev. 

ograja meja dobova begunci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vladna pojasnila ob 15. uri

Vlada bo več informacij o današnjih aktivnostih na meji podala ob 15. uri, pred tem informacij ne bodo dajali. Je pa premier Miro Cerar pred odhodom na Malto z aktualnimi informacijami o begunski problematiki in ukrepi vlade danes seznanil vrh koalicije, je po sestanku v izjavi za medije pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Po njenih besedah se država intenzivno in odgovorno pripravlja na različne morebitne scenarije novega množičnega prihoda migrantov. Po njenih besedah se na meji sicer postavljajo t.i. tehnične ovire, kar da nikakor ni in ne sme biti razumljeno kot postavljanje bodeče žice.

Ceste bodo odprte

Oblasti so občine pozvale, da pri postavitvi pomagajo z gasilci in civilno zaščito, pristojni pa so osebno stopili v stik tudi z vsakim lastnikom parcel, na katerih bo stala ograja. Ob tem je Vuk po navedbah agencije poudaril, da bodo ceste med kraji ostale odprte, prav tako ne bo moten prehod po poteh, kjer se ljudje vozijo s kmetijskimi stroji.


ograja meja dobova begunci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 85
  • alibi 13:39 14.november 2015.

    vSAKA DRŽAVA ima pravico in obveznost zavarovati svoje meje !!!

  • Vladimir Turnsek 14:26 12.november 2015.

    Hrvat je tat

  • dragec 08:14 12.november 2015.

    Predlagam berlinski zid,mehki pas in minsko polje - bravo Evropa, zgodovina se vrača, tudi zaščita Evrope od "najezde" muslimanov (prej Turkov)