Slovenija
16 ogledov

Slovenija želi postati članica Evropske vesoljske agencije

Pogled na Zemljo z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) EPA
Vlada je na današnji seji prejela izhodišča za članstvo v Evropski vesoljski agenciji.Vlada je pooblastila ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, da v imenu Slovenije poda pisno prošnjo za pristop.

Slovenija od januarja 2010 z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) že sodeluje, status spridružene članice, torej članice z omejenim finančnim prispevkom in omejenimi možnostmi pri sodelovanju v agenciji,  ji bo potekel novembra 2015. Vlada se je odločila, da bo podala prošnjo za polnopravno članico, saj bo kot polnopravna članica ESA lahko sodelovala pri vseh programih Evropske vesoljske agencije.

Članarina dva milijona evrov

Interes za nadaljnje sodelovanje Slovenije kot polnopravne članice Evropske vesoljske agencije je izrazilo tudi slovensko gospodarstvo, saj polnopravno članstvo pomeni za gospodarstvo dolgoročne neposredne pozitivne učinke, ki se bodo odražali tako v številu novih delovnih mest kot tudi v dvigu dodane vrednosti v podjetjih, sporočajo z vlade.

ESA bo slovensko prošnjo obravnavala konec oktobra, če bo prošnja sprejeta, bodo sledila pogajanja o pogojih pristopa in članarini. Ta bo predvidoma znašala dva milijona evrov. Kako bo strošek razdeljen med ministrstvi, še ni znano.

"Slovenija mora biti del teh procesov"

Si pa vlada od članstva kljub visoki članarini, obeta dobiček. Vesoljski sektor spodbuja znanstveni napredek ter omogoča razvijanje sistemov in storitev s potencialom za rast na področjih, kot so telekomunikacije, navigacija in opazovanje Zemlje, sistemi in storitve zagotavljajo neodvisnost in varnost, pomagajo pri obravnavanju pomembnih družbenih izzivov, kot so podnebne spremembe, omejeni viri, zdravje in staranje prebivalstva. Spodbujajo inovacije in konkurenčnost v številnih nevesoljskih sektorjih ter prispevajo h gospodarski rasti in novim delovnim mestom na skoraj vseh gospodarskih področjih. Zato je za Slovenijo pomembno, da je del vseh teh procesov.

dežurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.