Slovenija
18 ogledov

Sloveniji 7 mio. evrov pomoči

Ocenjena škoda po povodnji namreč znaša nekaj nad 251 milijonov evrov, s čimer S Žurnal24 main
Slovenija izpolnjuje pogoje za pomoč iz solidarnostnega sklada EU, tako da se ji obeta okoli sedem milijonov evrov pomoči, je zatrdil minister Henrik Gjerkeš.

"Odločitev o dejanski višini pomoči lahko pričakujemo v prvi polovici prihodnjega lata, saj mora o tem odločati evropski parlament," je na novinarski konferenci po seji vlade zatrdil minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. "Pomoč bomo dobili," je dodal.

Če bo odločitev Evropske komisije pozitivna, bosta Slovenija in Evropska komisija sklenili sporazum o uporabi sredstev, kjer se bo opredelil namen uporabe sredstev.


Limit za pomoč dosežen
Državna komisija za ocenjevanje škode je minuli teden uradno potrdila drugo delno neposredno višino škode, ki so jo povzročile septembrske poplave. Škoda skupno znaša 218,26 milijona evrov in presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za letos. To pomeni, da je limit za pomoč v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč dosežen.

Vlada se je minuli teden že seznanila z oceno neposredne škode na državnih cestah in železnici, ki predstavlja del skupne ocene za območje celotne Slovenije. Škoda na državnih cestah znaša 16,44 milijona evrov, škoda na železnici pa 2,94 milijona evrov. Skupaj to znese 19,38 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.