Slovenija
3457 ogledov

Sloveniji nepomemben resor, Hrvaški podpredsedniško mesto

Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič Žurnal24 main
Slovenskemu komisarskemu kandidatu resor za krizno upravljanje, hrvaški kandidatki enega od podpredsedniških mest.

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je slovenskemu komisarskemu kandidatu Janezu Lenarčiču zaupala resor za krizno upravljanje, piše v organigramu, objavljenem v Bruslju. V sedanji komisiji obstaja resor za humanitarno pomoč in krizno upravljanje, ki ga vodi Ciprčan Hristos Stilianides.

Kot smo poročali, vlada Marjana Šarca je želela komisarja za širitev. V soboto je zaokrožila informacija, da naj bi to mesto pripadlo Hrvaški, a se je izkazala za napačno. Hrvatica Dubravka Šuica bo komisarka za demokracijo in demografijo, poleg tega ji je dodeljeno podpredsedniško mesto.

Nov kolegij bo imel osem podpredsednikov. Nizozemec Frans Timmermans bo izvršni podpredsednik za zelene teme, Danka Margrethe Vestager bo izvršna podpredsednica za digitalne teme. Latvijec Valdis Dombrovskis bo izvršni podpredsednik za gospodarske teme. Vsi trije bodo obenem komisarji. Timmermans bo komisar za podnebno ukrepanje, Vestagerjeva bo še naprej komisarka za konkurenco, Dombrovskis pa komisar za finančne storitve.

Preostali podpredsedniki so Španec Josep Borrell, ki je obenem visoki zunanjepolitični predstavnik, Čehinja Vera Jourova, ki bo komisarka za vrednote in transparentnost, Grk Margaritis Schinas, ki bo komisar za zaščito evropskega načina življenja, Slovak Maroš Šefčovič, ki bo komisar za medinstitucionalne odnose, in Hrvatica Šuica, kot že rečeno, hkrati komisarka za demokracijo in demografijo.

Francozinja Sylvie Goulard je dobila resor za notranji trg, Madžar Laszlo Trocsanyi resor za soseščino in širitev, Irec Phil Hogan resor za trgovino, Italijan Paolo Gentiloni resor za gospodarstvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Naklonsky 07:38 11.september 2019.

    Pred časom nas je sramotila Alenčica v svojem zagovoru pred evropskim parlamentom, Šarec ni hotel govoriti pred evropskimi poslanci, naša vlada bolj podpira ruse ko američane... le kdo bi resno jemal levo usmerjeno vlado ?

  • Avatar vec
    vec 00:43 11.september 2019.

    Kwa nepomebno, ribe rihtamo ne se fukat, da vse ribe plovejo v pravo smer, tudi Hrvaške mi jih rihtamo. Nema zajebancije nikako upošte.

  • Janez_53 15:03 10.september 2019.

    Kaj pa imamo od vseh teh pomembnih in manj pomembnih mest v EU??? Fantje in punce nas veliko stanejo, vpliva na odločanje pa imajo toliko kot mušji prdec na klimatske spremembe.