Slovenija
10 ogledov

Sloveniji nižja bonitetna ocena

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Bonitetna agencija Standard & Poor's je Sloveniji zaradi poslabšanja javnofinančnega položaja od začetka finančne krize znižala bonitetno oceno z AA/A-1+ na AA-/A-1+.

Kot so zapisali v omenjeni agenciji, se je javni dolg v zadnjih letih močno povečal, močno oslabljen pa je tudi bančni sektor. Poleg tega pa dosedanji vladi ni uspelo oblikovati verodostojne strategije konsolidacije javnih financ, ki bi prepričala agencijo.

Decembrske parlamentarne volitve po ocenah agencije predstavljajo dobro priložnost, da bo nova vlada lahko sprejela nujne strukturne reforme in tako obrnila negativni trend. To bi lahko Slovenijo vrnilo k vzdržanim javnim financam in posledično k boljši bonitetni oceni. Zato splošna ocena za naprej ostaja stabilna.

A kljub temu v Standard & Poor's opozarjajo, da lahko Slovenijo doleti še nižja bonitetna ocena, če nova vlada ne bo mogla doseči konsolidacije javnih financ in sprejeti potrebnih reform.


Komentarjev 2
  • Stolp 13:26 20.oktober 2011.

    Slovenski butelj ne bo razumel lekcije!

  • privat 12:05 20.oktober 2011.

    kaj pravi naš parlament..vlada...??? Kaj so še vedno vredni , da jih država plačuje za tako delo??...še četniki so boljši kakor ti voluharji..