Slovenija
39 ogledov

Slovenijo ovila sibirska noč

sneg, mraz
1/18
Žurnal24 main
Noč je zelo mrzla, zato poskrbite, da boste ostali na toplem. Največ snega imajo na Idrijskem, zimska idila se bo končala na začetku novega tedna. Ostanite stran od gora.

Na Babnem polju so ob 22.30 merilne naprave namerile že -20 stopinj Celzija, poleg Notranjcev z zobmi šklepetajo tudi na Celjskem (-16) in v Prekmurju (Murska Sobota -17). Najtopleje je bilo ob tej uri v na letališču v Portorožu (-5).

V noči na soboto je sicer največ snega zapadlo na Idrijskem, na območju Trnovsko – Banjške planote in na Tolminskem. Debelina odeje je ponekod debela tudi 40 centimetrov.

Tudi do -20 stopinj!
Po dnevu vsesplošnega kidanja in vihtenja lopat, ko se je popoldan ponekod pokazalo tudi sonce, se obeta zelo mrzla noč. "Živo srebro se bo na Notranjskem spustilo tudi do -17 stopinj Celzija,“ napoveduje Janez Markošek z Urada za meteorologijo Agencije za okolje. Večinoma bodo po državi sicer temperature okrog -10 stopinj. Če greste iz toplega doma, poskrbite za pravšnjo obleko, v avtomobilih je priporočljivo imeti s seboj toplo odejo.

Podatki o snežni odeji po Sloveniji v cm danes ob 7.00 (vir: ARSO)

Kredarica 335
Vpgel 140
Vojsko 72
Rateče 35
Let. J. Pučnika LJ 34
Letališče Lesce 29
Katarina nad LJ 27
Ljubljana 25
Kočevje 25
Novo mesto 26
Slovenj Gradec 20
Celje 20
Murska Sobota 18
Bilje pri N. Gorici 17
Črnomelj 16
Postojna 16
Let. E. Rusjana MB 15
Lisca 15
Let. Cerklje ob Krki 10
Let. Portorož 4

 

Jutri na sprehod raje po dolini
Vremenoslovci opozarjajo, da je po zadnjem sneženju nevarnost proženja snežnih plazov v gorah znatne, 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Na večinoma skorjasto podlago je namreč zapadel suh sneg, ki se s podlago ni sprijel in je zato že pri manjši dodatni obremenitvi podlage nevarnost sprožitve plazu. Stanje se bo izboljšalo z višjimi temperaturami, ki se napovedujejo na začetku prihodnjega tedna.

Prihodnji teden odjuga
V ponedeljek bo na vzhodu delno jasno, drugod pa pretežno oblačno. V notranjosti bo rahlo snežilo, na Primorskem deževalo.

V torek bo občasno deževalo že v večjem delu države, dež naj bi se do petka pojavljal v večjem delu države. Bo pobralo snežno odejo? "Kjer je debelejša ne, sicer pa zna odjuga pobrat ta sneg, ja" pravi Markošek, ki doda, da se morda vendarle zna zgoditi, da se bodo dežne kaplje na božični dan spremenile v snežinke. O tem podrobneje prihodnji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.