Slovenija
2534 ogledov

Slovenj Gradec: Zdravili so tudi dvomesečnega dojenčka

Covid-19 Profimedia
V slovenjgraški bolnišnici so vzpostavili tudi oddelek za intenzivno nego bolnikov s covidom-19.

Trenutno najmlajši bolnik 25, najstarejši pa 100 let

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Jana Makuc je na današnji novinarski konferenci vlade predstavila razmere v bolnišnici. "Imamo bistveno več bolnikov kot v prvem valu, vzpostavili smo covid oddelek," je dejala. Do zdaj so obravnavali 179 ljudi, večinoma moške. 23. oktobra so vzpostavili tudi oddelek za intenzivno nego, na katerem so zdravili 12 oseb.

Razpon bolnikov na covid oddelku je po njenih besedah velik, najmlajši bolnik je star 25, najstarejši pa 100 let. Zdravili so tudi že dvomesečnega dojenčka, skupno 5 otrok. Infektologov nimajo, so pa skušali reorganizirati celoten kader, tako da zdaj na covid oddelku pomagajo tudi nevrologi, kirurgi in drugi. Pogrešajo približno 18 odstotkov celotnega kadra, 69 jih je okuženih s covidom, 11 jih je v karanteni, nekateri pa so doma ostali zaradi varstva otrok. A kot je dejala strokovna direktorica, jim uspe opraviti tudi ostalo bolnišnično obravnavo. 

Odzval se je le en koncesionar

Zadovoljni so z mikrobiološkim laboratorijem, ki ga imajo na voljo, saj so tako sami zmožni identicirati bolnike s covidom-19, začeli pa so uporabljati tudi hitre antigenske teste, s katerimi poskušajo preprečiti vdor v t. i. belo cono. "To je v tem trenutku največja težava, ker lahko ostanemo brez osebja," je povedala zdravnica. Naročili so približno 8 tisoč hitrih testov za 5,26 evrov na kos.

V tem trenutku je kapacitet dovolj, imajo pa pripravljen tudi načrt za naprej, v primeru da bodo potrebovali več postelj za obravnavo bolnikov s covidom-19. Dr, Makuc je poleg tega zadovoljna s sodelovanjem s socialno-varstvenimi zavodi, dejala je, da so zadeve zdaj dobro stekle. Je pa dodala, da se je na njihovo prošnjo za pomoč odzval le en koncesionar.

dezurni@zurnal24.si

Koronavirus v ZDA Covid-19 Zdravje WHO opozarja na eksplozijo v Evropi
Komentarjev 1
  • mulc1 13:07 06.november 2020.

    Lepo a mu ne pripada zdravljenje?