Slovenija
13732 ogledov

Beovićeva: Če to ni vrhunec, bo treba poseči po še bolj radikalnem posegu

Bojana Beović Nebojša Tejić/STA
Dr. Bojana Beović opozarja, da si ne moremo privoščiti, da bi v decembru polovico zdravstvenih kapacitet zasedli covid bolniki.

Dr. Bojano Beović skrbi zelo velik delež pozitivnih med testiranimi, saj to pomeni, da je breme bolezni v Sloveniji ogromno, je dejala v pogovoru za Radio Ognjišče. Veliko število pozitivnih se namreč pozna v bolnišnicah, ki so na robu zmogljivosti. "Upamo lahko samo, da se bo v nekaj dneh krivulja obrnila navzdol, se pravi, da bomo lahko rekli, to je bil sedaj plato, sicer bo treba poseči po še kakšnem bolj radikalnem posegu. Vsi upamo, da ne, vendar si na vsak način ne moremo privoščiti, kot obstajajo neke projekcije, da bi v decembru polovico naših zdravstvenih kapacitet zasedli covid bolniki. To bi bila katastrofa," je povedala. 

Obremenjen je celoten zdravstveni sistem, na vseh ravneh, torej od družinskih zdravnikov, urgence, prevozov, do bolnišnic in intenzivnih terapij. Težavo predstavlja kader, na kar zdravstvo opozarja že ves čas. Leta težav s kadrom je namreč težko rešiti v hipu. 

Koronavirus v ZDA Zdravje Za covid bolnike na intenzivi zmanjkuje zdravil

"Bolniki, ki prihajajo v bolnišnico, prihajajo zato, ker so življenjsko ogroženi. Prav nikogar ne sprejmemo samo za opazovanje, za vsak slučaj. Virus je izjemno resen," je poudarila. Novi koronavirus ima potencial širjenja in povzročanja resne bolezni, ki je neprimerljiv z gripo. "To smo ves čas ponavljali, ampak vsa Slovenija je bila žrtev samozvanih strokovnjakov. Žal je to, kar se sedaj dogaja, posledica. Ko se enkrat virus začne širiti, ga je težko ustaviti," je dodala.

Pomembno je, da vsak posameznik skrbi za zdravo prehrano, kondicijo in psihično dobro počutje. Upoštevati je treba vse ukrepe, o katerih stroka govori že od začetka pandemije - umivanje/razkuževanje rok, nošenje maske, zračenje prostorov. "Predvsem pa ne izgubiti optimizma, kajti v vsakem primeru bo epidemija trajala nekaj časa in bo minila. In od nas je sedaj odvisno, kako se bomo potem počutili. Ali smo naredili prav stvari, smo ostali zdravi, so ostali zdravi naši bližnji ali pa smo zapadli v nek nered, ki bo škodil nam vsem," je dejala. Na čas božičnih in novoletnih praznikov moramo po njenem gledati z optimizmom, da ga bomo preživeli v družinskem krogu. "Ali bomo torej morali biti doma ali bomo lahko kam šli, je v resnici manj pomembno, pa ne samo zaradi epidemije," je prepričana.

Jelko Kacin Slovenija Kacin: V teh razmerah to ne pride v poštev

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 48
 • Avatar praufo
  praufo 14:33 06.november 2020.

  kako bodo pa še zaostrili ukrepe ... a nas bodo zaprli noter, čisto vse ... kdo bo pa hrano prinesel? če jo bo nekdo prinesel, je lahko tudi okužen, pa bo spet širitev ... ta zdravstvo nikoli ne govori o ...prikaži več imunskem sistemu , ki se bori proti virozam, ki so vedno prisotne, imunski sistem pa slabimona razne načine

 • Ender3 17:00 05.november 2020.

  Strinjam se z vsemi, ki izražate svoje mnenje. Vlada je nekredibilna, stroka nestrokovna in podhranjena. G.Beović se bolj, kot s kliniko ukvarja z številkami in napovedmi. Manjka kompletiranih respiratorjev, manjka negovalnega kadra, ni proaktivnih ukrepov, terapevtski protokoli so zastareli in ...prikaži več nič čudnega, da toliko ljudi umre zaradi prepoznega ukrepanja terapevtov. Sedaj je tudi laikom znano, da obstoji že nekaj zdravil, ki dokazano zmanjšujejo število hospitalizacij in mortaliteto.

 • Gandolf 16:57 05.november 2020.

  Zadeva jim je ušla čez rob...nimajo več nadzora nad stanjem in sedaj bo realen podatek samo koliko jih imajo na intenzivni in mrtvih. Molite za nas !

Sorodne novice