Slovenija
34156 ogledov

Kacin: V teh razmerah to ne pride v poštev

Jelko Kacin Bor Slana/STA
"Pri teh številkah preprosto nobeno tveganje ni dopustno," je dejal Jelko Kacin, ki je obenem ob predstavitvi podatkov dejal, da so sprejeti ukrepi prijeli.

Včeraj je bilo opravljenih 5991 testiranj, potrjenih je 1685 novih okužb, delež pozitivnih testov je tako znašal 28,1 odstotka. Delež je 4 odstotke nižji, kot je bil še včeraj. Okužbe pa ostajajo razpršene po celi državi. 

Število na novo odkritih okužb v zadnjih 14 dneh kaže, da se je krivulja že nekoliko prelomila in je opazen zasuk nekoliko navzdol. "Če pa gledate samo incidenco zadnjih sedem dni, pa vidite, da se nam to število okužb resnično, resnično zmanjšuje. To je zdaj zelo opazno," je dejal. 

stanje epidemije pri nas | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Če se bo padanje R nadaljevalo v tej smeri, se bo kmalu spustilo na horizontalno črto, ki predstavlja število 1. 

stanje epidemije pri nas | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Primerjava prirasta novih okužb na dan, 29. oktober in 3. november, kaže, "da so ukrepi prijeli, da se ljudje ukrepov držijo, da ukrepi učinkujejo," je poudaril Kacin.

stanje epidemije pri nas | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Ob tem pa je treba poudariti, da število pozitivnih testov od spremembe načina testiranja ni več relevanten podatek, saj je testiranje bolj usmerjeno. Na testiranje s PCR testom zdravniki zaradi spremenjenega sistema testiranja, ki velja zadnji teden, pošiljajo le bolnike s pridruženimi boleznimi in starejše od 60 let, ki imajo znake covida. Ker je manj testiranih, je tudi manj odkritih okužb. 

O tem piše tudi Institut Jožef Stefan, ki pripravlja projekcije širjenja epidemije. "Zaradi prehoda na nov režim testiranja reprodukcijskega števila R v prehodnem obdobju ne bo možno verodostojno izračunati na osnovi dnevnega števila pozitivnih testov, zato tako izračunanega R do nadaljnjega ne podajamo več, prav tako tudi ne s testi povezanih napovedi," so med drugim sporočili. 

Ukrepov ne bodo sproščali

Na vprašanje, ali lahko pričakujemo sproščanje katerega od ukrepov, je vladni govorec dejal: "Vsak dan na tiskovni konferenci ponavljamo, da v takih epidemioloških razmerah ni možno dopustiti tveganje, da z ukrepi, ki smo jih spoštovali in dosegli precejšnje pozitivne spremembe, tako ko gre za število na novo okuženih kot tudi R, ki govori o tem, koliko okuži vsak novookuženi – pri teh številkah preprosto nobeno tveganje ni dopustno in bi bilo karkoli v tej smeri neodgovorno dejanje. Ponavljamo, da bodo ukrepi podaljšani. Nam ustavno sodišče za nekatere ukrepe nalaga, da tedensko presojamo, vlada bo tudi danes presojala."

Na današnji seji bodo odločali med drugim tudi o tem, kaj se bo prihodnji teden zgodilo s poukom. O tem, kateri ukrepi se bodo podaljšali ali mogoče v določenem segmentu modificirali, bo tako več znanega po koncu seje vlade, predvidoma okrog 17. ure.  

Covid-19 Covid-19 Svet Drugi val uničuje upanje na hitro okrevanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 18:36 05.november 2020.

    upam , da ima država v proračunu dovolj soldov za novo četico brezposelnih ... če bo šlo tako naprejo, bomo v začetku naslednjega leta pristali na številki 200.000 ... sigurno, potem ko pa poide nadomestilo za brezposelno osebo, sledi samo ...prikaži več še socialna ... no to je pa že brezno najnižjega nivoja ... bojim se, da bo res hudo, ampak tak je načrt zarotnikov, ki nas prepričujejo , da je virus prišel od kitajskih netopirjev ... HALO! ... ja vse verjamemo

  • Avatar ovca
    ovca 14:19 05.november 2020.

    na vladi paranoiki, lažnivci in diktatorji. Lažejo kot svinje. Neizobraženi in nerazgledani ala oneh,ms pa še kakšni oboževalci liderja pa še vedno vse verjamejo, kar lider reče. Ker na interneu ne znajo nič drugega najti razen liderjevih napotkov. Se še ...prikaži več niste naveličali pingo soka in napolitank?

  • Avatar MS
    MS 13:26 05.november 2020.

    Le covid-kreteni raje verjamejo neumnim teorijam zarote in ne znajo/nočejo pridobiti releventne in verodostojne podatke o globalni pandemiji! Le ko jih doleti okužba in bolezen spoznajo svojo neumnost! To se je zgodilo mojem sosedu prepričanem covid-kretenu ki je zbolel in ...prikaži večn in še okužil svojo rodbino! Sam je covid res prebolel z manjšimi teževami, a soproga je na respiratorju z velikim rizikom da bo odšla onkraj mavrice!