Slovenija
1 ogledov

Slovenska industrija julija malce okrevala

Ameriška država bo postala 60-odstotna lastnica General Motorsa. Je to formula z Žurnal24 main
V juliju se je industrijska proizvodnja malce povečala, zmanjšale pa so se tudi zaloge industrijskih proizvodov. Stabilizacijo je danes potrdila tudi ECB.

Industrijska proizvodnja se je v juliju na mesečni ravni povečala za 0,2 odstotka, a je bila na medletni ravni še vedno za petino manjša, kažejo vmesni podatki Statističnega urada RS. Tudi v prvih sedmih mesecih letošnjega leta je bila manjša kot prejšnje leto v tem obdobju in to za dobrih 22 odstotkov.

Za tri odstotke se je proizvodnja na mesečni ravni povečala v rudarstvu, malce tudi v predelovalnih dejavnostih, proizvodnja z oskrbo z električno energijo, plinom in paro pa se je zmanjšala za štiri odstotke.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je bila proizvodnja v vseh treh dejavnostih manjša kot v enakem lanskem obdobju. V rudarstvu za dobro desetino, v predelovalnih dejavnostih za skoraj 24 odstotkov, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa za dobrih sedem odstotkov.

Manjše zaloge
Zaloge industrijskih proizvodov so se na mesečni ravni zmanjšale za dva odstotka, zmanjšale pa so se tudi v primerjavi z lanskim julijem, in sicer za šest odstotkov. Zaloge v prvih sedmih mesecih letošnjega leta pa so bile nekoliko večje kot v enakem lanskem obdobju.

ECB optimistična
Prva recesija, v primež katere je zapadlo območje evra, se počasi umirja, v prihodnje pa gre pričakovati postopno okrevanje gospodarstva, meni Evropska centralna banka (ECB). Ker pa  nižanje ključne obrestne mere ni prineslo željenih rezultatov, jo bodo še nekaj časa pustili na rekordno nizkih ravneh. Poleg tega je ECB pozvala vlade naj se zavzemajo za fleksibilen trg dela, k zagotovitvi primernih plač in k efektivnim spodbudam za delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.