Slovenija
200 ogledov

Slovenska poslanka med 40. najbolj vplivnimi v Evropi

Tanja Fajon Profimedias
Med 40 najbolj vplivnimi poslanci in poslankami Evropskega parlamenta je tudi slovenska poslanka.

Evropski parlament je velika tvorba. Ima kar 751 poslancev, ki prihajajo iz vseh 28 članic Evropske unije. Povezani so v devet političnih skupin, zgolj podpredesnikov pa ima parlament kar 14. 

Med poslanci sta tudi francoska predsedniška kandidatka Marine Le Pen, ki si želi od znotraj uničiti Evropsko unijo, ali Nigel Farage, tvorec britanske odločitve za izstop iz EU. 

Številni evropski državljani v Evropskem parlamentu ne vidijo ničesar posebej koristnega, zgolj zbor po sili razmer izvoljenih ljudi, ki izkoriščajo privilegije - različne imunitete in plačo v višini nad 80 tisočakov letno.

A Evropski parlament kot edini neposredno voljen organ EU je navkljub stroškom, ki jih med drugim povzroča izmenjava med lokacijo plenarnih zasedanj med Brusljem in Strasbourgom, zelo pomembna institucija znotraj povezave 28 članic. Skupaj s Svetom EU si deli zakonodajno oblast in potrjuje predloge Evropske komisije.

Poslanci imajo tudi nadzorne pristojnosti nad vsemi institucijami EU, med drugim volijo predsednika Evropske komisije in potrjujejo njene člane. Prav zaradi ostrih poslancev se je klavrno končala kandidatura Alenke Bratušek leta 2014. 

evropski parlament | Avtor: EPA EPA
Znotraj množice poslancev so pri spletnem portalu Politico.eu naredili seznam 40 najbolj vplivnih poslancev v letu 2017. Na prvo mesto so uvrstili 44-letnega Manfreda Webra iz Nemčije (skupina ljudske stranke EPP), saj po mnenju vplivnega portala kot predsednik najmočnejše politične skupine drži skupaj celoten parlament. Med drugim mora delo parlamenta peljati čez različne ovire, tudi "nagnjenost predsednika parlamenta Antonia Tajanija, da se preveč zanima za domače italijanske politične razmere, da petina parlamentarcev želi nemudoma zapreti institucijo in da Evropski svet stalno išče načine, kako bi sprejemanju odločitev zaobšel parlament."

Webru sledita po pomembnosti predsednik parlamenta Tajani in vodja za socialisti tretje najpomembnejše politične skupine liberalcev Guy Verhofstadt, na petem mestu pa najdemo že omenjeno Marine Le Pen. 

Na seznamu 40 najbolj vplivnih poslancev leta 2017 je na 36. mestu tudi Tanja Fajon kot edina izmed osmerice predstavnikov Slovenije. Politico pri 45-letni poslanki iz skupine socialistov izpostavlja njeno priljubljenost v Sloveniji in angažiranost pri reformi evropske azilne politike, močno je vpeta tudi v pridružitveni proces držav zahodnega Balkana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • ginko 15:07 15.marec 2017.

    Komunizem deluje v SLO s polno paro. Žal temu nisi dorasel ali si komunistični priviligiranec, da udobno živiš na račun žuljev beračev socializma.

  • Uros Bukovec 08:54 14.marec 2017.

    GROZA. Naj pride malo povedat kako je ker ima izkušnje iz multikulti mesta kjer je verjetnost terorizma vsakodnevna, vojska in policija na vsakem koraku. Legitimacije in nesvoboda gibanja. In celo policijske ure. In taki osebki hočejo to pripeljat v slovenijo. ...prikaži več Da ti pamet odpove. In taki omejeni osebki bi nas učili. Bo se to rešlo hitro , sam škoda k bo spet kje na davkoplačevalskem denarju vegetirala.

  • sprehajalec 20:48 13.marec 2017.

    Največja zagovornica trpanju migrantov v Slovenijo. Če je med 5% vplivnih, verjetno takšne sorte kot ona, potem bodo to volitve po Europi letos spremenile.