Slovenija
2305 ogledov

Slovenska ptičja krmilnica postala pravi hit

Bird Buddy
1/5
Bird Buddy
Nova slovenska Kickstarter uspešnica je pametna ptičja krmilnica.

Na platformi množičnega financiranja Kickstarter veliko slovenskih produktov išče podporo, zadnja velika uspešnica pa je zagotovo pametna ptičja krmilnica, ki je podpornike kot vse kaže povsem obnorela. Kampanja Bird Buddy je v osmih dneh zbrala preko 700.000 dolarjev, medtem ko so jih snovalci za prvi cilj zastavili 50. 

Spletno povezavo do Kickstarter kampanje najdete tukaj.

Po besedah vodje kampanje Žige Vrtačiča, se je ideja utrnila po ogledu posnetka, ki jih je vse "navdušil." Gre za priljubljeni internetni video, "v katerem je galeb ukradel Go Pro kamero in posnel res smešen izdelek." 

Bird Buddy | Avtor: Bird Buddy
"Ko smo ga gledali, kako koketira s kamero, smo dojeli, kako težko je na tak način v objektiv ujeti ptiče in kako zabavni posnetki nastanejo, ko komu to uspe," nam je pojasnil Ljubljančan, ki se sicer ukvarja z načrtovanjem digitalnih rešitev. 

Vsak korak je skrbno premišljen

Vrtačič pojasnjuje, da jih odziv na Kickstarterju ni presenetil. "Podpornike smo nabirali že od avgusta, vsak korak je bil skrbno premišljen, vsako sporočilo preverjeno in stestirano na manjšem vzorcu sledilcev. Ko smo projekt poslali v svet, ni bilo več veliko odprtih vprašanj."

Zbrati pol milijona dolarjev jim je bil bil nekakšen cilj, ki pa so ga že presegli. Ker je je kampanja šele začela, lahko pričakujejo višje številke, nenazadnje so se o njih že razpisali tudi nekateri tuji mediji, na primer španski El Pais.  

Životinjsko carstvo nove generacije

Bird Buddy | Avtor: Bird Buddy
Bird Buddy je pametna ptičja krmilnica, opremljena s kamero, mikrofonom, akselerometrom ter bluetooth in wifi povezavo. Vse skupaj zaokroža mobilna aplikacija, kjer uporabniki zbirajo slike različnih ptičkov. Prepoznavamo jih s pomočjo umetne inteligence, novo slovensko Kickstarter uspešnico opiše Vrtačič, ki dodaja. "Vidimo se kot Životinjsko carstvo nove generacije, ali če hočete - Pokemon go za resnični svet. Pokemonov je manj kot 900, ptičjih vrst pa več kot 18 tisoč …"

Bird Buddy | Avtor: Bird Buddy
Pri projektu je sodelovalo okoli 20 ljudi; industrijski oblikovalci, programerji, oblikovalke, ilustratorke, pisci. Sedež imajo v Ljubljani, čeprav zaradi epidemije večinoma delajajo od doma. V ožji ekipi jih je trenutno pet, po preteku kampanje na Kickstarterju, ko prejmejo sredstva, pa se bodo po besedah vodje kampanje, tudi zaposlili. "Trenutno se pogajamo z mnogimi različnimi partnerji za dobavo delov, prototip pa nam je pomagalo izdelati neko južnokorejsko podjetje, ki sicer veliko sodeluje s Samsungom," je za Žurnal24.si povedal Vrtačič. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:12 24.november 2020.

    Sodišče Francu Kanglerju vrača ptičjo hišico..............Franca je bil uspešen startupnik že pred desetimi leti .