Slovenija
36 ogledov

Slovenska škofa v pokoj zaradi finančnega poloma

Anton Stres Saša Despot
Papež Frančišek je sprejel odstopa ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in mariborskega nadškofa Marjana Turnška. Oba se opravičujeta za svoj del odgovornosti za zlom.

Cerkvenim službam sta se odpovedala zaradi težkega finančnega stanja mariborske nadškofije. Upata, da bo to pripomoglo k obnovi Cerkve v Sloveniji. 

"Izkazala sta veliko navezanost na Cerkev, ponižnost in ubogljivost. Odstop z dolžnosti jemljite kot znak njune ljubezni do Cerkve, naše poslušnosti papežu in naše enotnosti s papežem," je ob tem povedal apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Je pa ta okrcal slovenske medije, ki so predčasno objavili novico o odstopih nadškofov. 

Obžalovanje in opravičilo

Stres je povabilo papeža, naj se odpove službi ljubljanskega nadškofa metropolita, prejel 29. aprila. Razlog je odgovornost zaradi finančnega zloma družb, povezanih z mariborsko nadškofijo, v kateri je imel pomembno vlogo. "Dogovorili smo se, da bom to storil, ko bodo opravljene pastoralne dejavnosti, ki so bile v teku. Tako je od danes sedež ljubljanskega nadškofa metropolita izpraznjen," je dejal Stres. Ta meni, da finančni zlom že dve leti meče senco na Cerkev in otežuje njeno poslanstvo. "Vsem, ki so tako ali drugače prizadeti zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije, izrekam iskreno obžalovanje in se znova opravičujem za svoj del odgovornosti pri tem. Nikoli nisem trdil, da nimam nikakršne odgovornosti, vendar skupaj z nadškofom Turnškom odločno zanikava, da bi bila midva glavna krivca za razmere, ki so pripeljale do tega finančnega zloma," je še povedal Stres in dodal, da odločitve, ki so jih sprejemali na gospodarskem svetu mariborske škofije, tega niso povzročile: "Škofija ni potopila Zvonov, ampak sta Zvonova potopila škofijo," je dejal in poudaril, da pri upravljanju Zvonov ni sodeloval. Ob koncu je izjavil, da si želi in Boga prosi, da bo njegov odstop prispeval k temu, da bi Cerkev pri nas spet začela uživati ugled, ki si ga zasluži.

Upa, da se bo Cerkev prečistila

En dan pozneje kot Stres je povabilo papeža Frančiška, naj se odpove službi mariborskega nadškofa, dobil tudi Turnšek, ki je danes prav tako odstopil. "To sem storil v iskrenem prepičanju, da lahko ta gesta pripomore k prečiščenju razmer v Cerkvi na Slovenskem," je dejal Turnšek in dodal: "Po svojih najboljših močeh sem se trudil, da bi s sodelavci kar najbolj omilili posledice finančnega zloma, a žal nismo bili uspešni." Verjame, da bo njegov odstop nasledniku omogočil neobremenjeno delovanje zaradi preteklih dogodkov. Vsem, ki so prizadeti zaradi zloma, pa se je osebno še enkrat opravičil za svoj del odgovornosti.

Krašovec in Kramberger že kaznovana

Stres in Turnšek sta se tako pridružila že kaznovanim za afero, nekdanjemu ravnatelju nadškofijske gospodarske uprave Mirku Krašovcu, ki se je moral aprila letos umakniti v samostan Šentpavel na avstrijsko Koroško, in predčasno razrešenemu mariborskemu nadškofu Krambergerju, ki se je moral umakniti iz javnega življenja. Spomnimo, da je kardinal Rode nazadnje dejal, da je kazen za Krašovca upravičena, in dodal, da bodo morali krivci odgovarjati za grehe mariborske nadškofije, ki je s svojimi podjetji nakopičila na stotine milijonov evrov izgube.

Dnevnik, ki je razkril odstopa, še piše, da sta dve komisiji papeževih odposlancev natančno pregledali poslovanje mariborske nadškofije in nedvoumno ugotovili, da je bilo s ključnimi odločitvami kršeno kanonsko pravo, ki poslovnega hazardiranja ne dopušča. Kdo jih je sprejel, je bilo javno znano vsaj od prvega Krašovčevega pisma – in sicer Škofijski gospodarski svet oziroma v njegovem imenu tedanji najožji Krambergerjev pomočnik Stres.

Komentarjev 23
  • dragec 07:39 01.avgust 2013.

    KOLEGE KOMENTATORJI, NE POZABITE, DA SE JE VSE TO DOGAJALO V ČASU BLAGINJE POD VODSTVOM VELIKEGA VODJE JJ IN NJEGOVE SDS. ROPALO SE JE, KRADLO, NAJEMALO KRETITOV IN KREDITOV, NAS, NAVADNO RAJO PA SO NAGOVARJALI, KAKO ŽIVIMO V DRŽAVI VELIKIH ...prikaži več IZZIVOV IN BLAGOSTANJA.

  • Scott 00:36 01.avgust 2013.

    Res je pravi, da je umaknil Stresa, ki je bolj rdeč kot ata.pampers&co, le za to gre pri vsej stvari in ne za tisti drobiž!

  • Scott 00:29 01.avgust 2013.

    Vračali boste tudi pufe Pahorjeve vlade(8 milijard €), pa bazen in obnovo hiše ga.dimiceve, pa Falcona, pa stroške spolnih igric z živalmi(bulmastifi), pa kliniko v Avstraliji; pardon v Mozirju(lukšić), itn, itn...