Slovenija
10 ogledov

Slovenske naftne zaloge niso ogrožene

Eksplozija na delu trase naftovoda BTC, ki poteka prek Turčije, je bila posledic Žurnal24 main
Eden od pomembnejših svetovnih naftovodov je speljan skozi Gruzijo, državo, ki se je znašla v vojni z Rusijo. Analitiki zato predvidevajo novo podražitev nafte.

Leta 2006 odprti naftovod Baku–Tbilisi–Ceyhan (BTC) je bil strateški projekt zahodnih držav in gospodarskih družb, ki so si hotele zagotoviti nemoten dostop do zalog črnega zlata ob Kaspijskem jezeru, tako da so naftovod speljale po ozemlju držav, ki so (bile) bolj naklonjene Zahodu kot pa Rusiji, to je po ozemlju Azerbajdžana, Gruzije in Turčije.

Trasa po eksplozivnem ozemlju
Odločitev za to traso je bila vseeno nekoliko tvegana, saj ima Gruzija probleme z ohranjanjem teritorialne integritete, kar je postalo očitno z aktualno vojno zaradi odcepitvenih teženj Južne Osetije in Abhazije. Drug problem predstavlja del trase naftovoda, speljane po Turčiji, ki se spopada s kurdsko manjšino na jugovzhodu države in njeno željo po samostojni državi. Kurdi so pokazali zobe prejšnji torek, ko so z napadom na naftovod BTC, ki ga je izvedla njihova podtalna organizacija PKK (Kurdska ljudska stranka), začasno prekinili pretok nafte. Trenutno kaspijsko nafto prečrpavajo do gruzijskega pristanišča Poti in jo od tod prevažajo do strank na Zahodu, a to ne more nadomestiti izpada.

 

Slovenske naftne zaloge niso ogrožene

Na Petrolu so za zurnal24.si zatrdili, da zaradi vojne v Gruziji slovenske naftne zaloge niso ogrožene. Petrol namreč večino nafte uvozi iz rafinerij v Sredozemlju, severozahodni Evropi in z zahodne obale Črnega morja. Zato v Petrolu v tem primeru ne pričakujejo težav.

Običajno se po večinoma podzemnem in 1800 kilometrov dolgem naftovodu BTC pretoči milijon sodov nafte na dan. Izpad te količine nafte za zdaj ni bistveno podražil, kar večina analitikov pripisuje prenapihnjeni ceni nafte v prejšnjih mesecih. Toda če bo naftovod ostal še naprej "suh", lahko računamo na drastične podražitve, ki so jih v preteklosti povzročili že znatno manjši izpadi dnevno načrpane nafte, so za nemški časnik Spiegel povedali analitiki, ki so želeli ostati neimenovani.

Nadzor nad nafto je sicer temeljni razlog za vojno v Gruziji, so prepričani analitiki. "Rusija se ne more sprijazniti, da je v bližini njenega ozemlja speljan naftovod, nad katerim nima nadzora. Zdaj si želi pridobiti nadzor nad njim," navaja Spiegel neimenovanega analitika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.