Slovenija
1 ogledov

Slovenske železnice z dobičkom

Poslovni načrt predvideva, da bo letos v potniškem prometu predvidoma prepeljani Žurnal24 main
Holding Slovenskih železnic je predstavil polletne rezultate poslovanja. Dobiček je bil brez upoštevanja prodaje zemljišča v Novi Gorici 18,5 milijona evrov.

Slovenske železnice so v prvem letošnjem polletju ustvarile 18 milijonov in pol evrov čistega dobička. Brez upoštevanja prodaje zemljišča v Novi Gorici pa je bil ta 764.000 evrov. Generalni direktor Holdinga Slovenskih železnic Peter Puhan je predstavil tudi strateški načrt razvoja železnic do leta 2015.

Slovenske železnice so omenjeni dobiček v polletju ustvarile ob upoštevanje nižje uporabnine, kot je za letos predvidena z izračunom Javne agencije za železniški promet. Nižja je zaradi nekaterih pogojev, ki jih tudi druge države omogočajo svojim železnicam. Puhan je med takimi ukrepi izpostavil trošarino za gorivo. Medtem ko Slovenske železnice plačujejo 50-odstotno trošarino na gorivo, železnice v drugih evropskih državah plačujejo le petodstotno.

V tovornem prometu so Slovenske železnice v prvem polletju letos prepeljale 9,6 milijona ton blaga, v potniškem prometu pa je bilo prepeljanih 6,4 milijona potnikov, kar je na ravni lanskega leta. Tudi število opravljenih potniških kilometrov in transportni prihodki v višini 15,6 milijona evrov dosegajo lanske rezultate, pravijo na Slovenskih železnicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.