Slovenija
4 ogledov

Slovenski delodajalci nestrpni?

Slovenski delodajalci imajo raje, če delavci ne govorijo o svoji veroizpovedi. Žurnal24 main
Agencija Evropske unije za človekove pravice je tudi našo državo uvrstila med tiste, ki so zakrivile versko ali etnično diskriminacijo.

Raziskava je zajela 112 večjih slovenskih delodajalcev. Kot se je izkazalo, bi jih 31 odstotkov in pol raje zaposlilo slovenskega državljana kot tujca in še to slovenskega državljana slovenskega etničnega izvora.

Tudi pri spoštovanju veroizpovedi se naši delodajalci niso dobro odrezali. 34 odstotkov bi jih delavcem dalo prost dan za praznovanje največjega verskega praznika, na Danskem bi to naredilo 90 odstotkov delodajalcev.

Kot primer verske nestrpnosti navaja agencija dogodek iz maja 2008. Delavec muslimanske veroizpovedi je namreč želel hrano, ki ne bi vsebovala svinjine, delodajalec pa je to zavrnil.

Sovražni govor med otroki
Agencija Evropske unije za človekove pravice pa je odkrila primer rasističnega incidenta tudi v osnovni šoli. Za katero šolo gre, niso zapisali, poudarili so le, da je v šolskem časopisu izšel članek z žaljivo vsebino o učencih z "neslovenskim" izvorom.

Tudi pohvala
Je pa bila Slovenija deležna tudi pohvale, in sicer zaradi uvedbe registra spolnih prestopnikov zoper telesno in spolno nedotakljivost otrok in zaradi sprejetja zakona o bolnikovih pravicah, ki prepoveduje diskriminacijo zaradi bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.