Slovenija
68 ogledov

Slovenski kmetje bodo šli na ulice

kmetje dravsko polje protest zlivanje vode Žurnal24 main
Kmetje bodo v soboto odšli na ulice in nas potrošnike med drugih opozarjali, da bi radi ponudili slovensko hrano, vendar so odrinjeni s trgovskih polic. Vseslovenski shod kmetov bo v soboto, 17. oktobra, ob 10. uri v osmih večjih mestih po vsej Sloveniji,

Vseslovenski shod kmetov bo potekal  v Celju, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju.

Gnojnice tokrat ne bodo zlivali

Čeprav se bodo pridružili shodom, ki jih pripravljajo tudi drugod po Evropi, se bodo za razliko od drugih, naši kmetje na ulice odpravili le s transparenti v rokah: "Ne pridemo s traktorji, na težave v kmetijstvu bomo opozarjali brez zlivanja gnojnice ali mleka, to bo miren protest,"  je za Žurnal 24 povedala Sonja Arlič iz družinske kmetije iz Škal pri Velenju in dodala, da je za morebitno stavko  in zapiranje meja še dovolj časa. 

Padec odkupne cene mleka se v trgovini ne pozna

Arličevi se spopadajo s težavo, ki pridelovalce mleka tare že kar nekaj časa. Gre za padanje odkupnih cen mleka, na kar med drugim vplivata embargo Rusije na uvoz nekaterih prehranskih izdelkov iz EU-ja in aprilska ukinitev mlečnih kvot.

 

Krave | Avtor: EPA EPA

 "Odkupna cena mleka je padla za 25 odstotkov, kar je za nas katastrofalno. Cene padajo zato, ker v Sloveniji ogromno mleka uvozimo, ker smo vezani na mlekarne in ker naši konkurenti z dampinškimi cenami silijo v javne zavode in nam na tak način znižujejo cene. Trgovine zahtevajo vse višje rabate, cene pa takšne kot so," doda Arličeva, ki za liter mleka pri celjskih mlekarnah dobi 29 centov.

Za kmetijo ne vidijo prihodnosti

"Z možem imava tri otroke, ne moremo vlagat, stroške znižujemo na vseh področjih. V hlevu imamo 100 glav živine, kar je ravno za dve osebi  dela," pojasni kmetovalka iz Škal, ki za svojo sicer specializirano kmetijo ne vidi prave prihodnosti. V družini zato že razmišljajo, da bi otroke preusmerili v drugo dejavnost. 

 

 

Prekmurje ja najmanj razvita slovenska regija. © Žurnal24 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Polovica cene gre trgovcu

Na nepravilna razmerja v prehranski verigi bodo opozarjali tudi prekmurski kmetje, ki se bodo v soboto zbrali v Murski Soboti:

"V trgovini naša moka stane 48 centrov. Pred dnevi sem našega dobavitelja iz Prekmurja vprašal, koliko od tega dobi on in je dejal da polovico. Zdaj si zamislite, da polovico dobimo kmetje, ki na leto predelujemo to moko, pa mlinar, ki vse to spakira, pa še pripelje v trgovino, kar pomeni, da mi vsi skupaj dobimo toliko, kot trgovina na marži," porušena razmerja v prehranski verigi pojasni Jože Meolic, predsednik območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice za Prekmurje.

Minister Židan shode podpira

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki za soboto napovedane shode podpira, je spomnil, da so se prodajne cene, od katerih kmetje živijo, v zadnjem letu znižale: "Prehrambeni produkti v trgovini pa se niso pocenili. Cena najbolj prodajanega konzumnega pasteriziranega mleka se je celo zvišala za en odstotek,"  je dejal minister in dodal, da se je položaj kmetov pri nas poslabšal.

Krivce za to je minister našel v ruskem embargu, padcu mlečnih kvot ter zmanjšanju možnosti prodaje evropske hrane na nekatere druge trge.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar praufo
    praufo 17:48 16.oktober 2015.

    Zelo nesramna trditev brez primere. Ne rečem da niso takšni posamezniki, seveda so, ampak ne moreš pa na splošno trdit za kmeta. Najbrž še nikoli nis bil pri pravem kmetu in se ti niti ne sanja kaj je delo. To ...prikaži več ni tista kmetija, ki jo gledaš zvečer po TV, kjer se grejo kmetijstvo bolj tako za hobi. Preprosto nimaš pojma, predlagam da se kam zapelješ in pogledaš kako in kaj se dela. In da vidiš koliko je dela. Pa kako je kadar je dobra letina, in kadar je slaba. So velike količine naenkrat, ampak koliko je poprej dela. Kar se pa tiče subvencij, je zame to popolna bedarija, večina denarja gre pri velikih za nakup novih še večjih traktorjev. Drugače se je pa treba vprašat kakšna naj bo odkupna cena hrane pri kmetu. Zakaj je subvencija, kdo jo podpira ? To ni pogoj, da kmet preživi, bo pa brez tega lahko tudi ceno zvišal. Problem je pa spet pri tej predolgi verigi od proizvodnje do potrošnika, kjer vak nekaj doda in se omasti brez dela. Ampak tak je sistem, na žalost nepošten ali bolje reče

  • principiumnovum 12:52 16.oktober 2015.

    Slovenski kmet je najbolj lena žival na svetu. V rit tanka šmarnco, v pasata pa kurilno olje. Družba nima nič od takšnih kmetov, ki se šlepajo na državnih subvencijah v gozdovih jim pa še od predzadnjega žleda gnijejo podrta drevesa.

  • Avatar praufo
    praufo 17:22 15.oktober 2015.

    miljonarji živjo za miljon let, pa imajo največjo smolo, da jih v največjem ciklu prihodkov doleti ... kao "prerana smrt"