Slovenija
42 ogledov

Slovenski otroci vse bolj debeli

Namesto čokolade naj vaš otrok v vrtec raje prinese suho sadje in oreščke. Žurnal24 main
"Otroci za rojstne dneve v šolo prinašajo ogromne količine sladkarij," nam je potožila mati osnovnošolca. V osnovnih šolah in vrtcih pa so zatrdili, da prehrano nadzorujejo.
"Ko otrok praznuje rojstni dan, je pomembno, da je v središču pozornosti on, ne hrana!" pravi Klara Franca, ravnateljica koprskega vrtca. Tudi v drugih slovenskih šolah in vrtcih, ki smo jih poklicali, se strinjajo, da je ob rojstnem dnevu najpomembnejše, da se slavljencu pričara lepo praznovanje.

Osebje šol in vrtcev z različnimi projekti ozavešča starše in otroke o pomenu zdrave hrane. Skupaj so sprejeli omejitve glede praznovanja rojstnega dne. Otroci lahko v šolo prinesejo suho ali sveže sadje, industrijsko pakiran sok, tudi manjše količine sladkarij, zaradi sanitarnih predpisov pa je prepovedano prinesti domače pecivo. Da ne bi prihajalo do socialnih razlik, so na nekaterih šolah sprejeli še omejitev vrednosti nakupa.

Večji problem maščobe

 

Debelost med otroki

Leta 1987 je bilo v Sloveniji čezmerno težkih in debelih 15,6 odstotka fantov in prav toliko deklet, starih od šest do 19 let. Leta 2007 je bilo težkih in debelih 28,9 odstotka fantov in 24,1 odstotka deklet.

"Ljudje naj bi uživali do deset odstotkov dnevne energije v obliki enostavnih sladkorjev," je povedal Marjan Simčič z oddelka za živilstvo na biotehniški fakulteti. Enostavni sladkorji niso samo v sladkarijah, skriti so tudi drugje, na primer v pijačah. "So pa vsa živila lahko škodljiva, če jih zaužijemo v prevelikih količinah," meni Tomaž Požrl z biotehniške fakultete.

"Pri piškotih in drugih običajnih sladkarijah je skoraj večji problem kot sladkor to, da imajo včasih veliko cenene maščobe,"
opozarjata Simčič in Požrl. Kakovosti maščob in sladkarij po njunih besedah potrošnik z deklaracije ne more razbrati, najpogostejši kazalnik pa je cena.

Vzgajanje z zgledom
"Nikakor ni treba popolnoma omejiti sladkarij, kajti otrok se bo uprl in učinek bo ravno nasproten," svetujeta staršem. "Ker so sladkarije lahko dostopne, je treba otroka naučiti, da loči med kakovostnimi in nekakovostnimi ter cenenimi sladkarijami," pravi Simčič in dodaja, da je treba otroke vzgajati z lastnim zgledom in raje kot po sladkarijah poseči po suhem sadju. 

Med čokoladami so po njegovih besedah boljše tiste z višjo vsebnostjo kakava, izmed sladkarij pa je posebej izpostavil Fructalovo frutabelo, s katero je "večina tujih tablic po kakovosti neprimerljiva".

Namesto sladkarij suho sadje in oreščki
O tem, kako otroke pripraviti, da bodo jedli zdravo, smo se pogovarjali z doc. dr. Cirilo Hlastan Ribič.

Katera je še prava mera sladkarij za otroke? Zakaj so lahko sladkarije za otroke škodljive (kaj lahko povzročijo trenutno in kaj kasneje v življenju)?

Enostavni sladkorji naj ne bi prispevali več kakor 10 odstotkov dnevnega energijskega vnosa in se med ogljikovimi hidrati najhitreje prebavijo ter povzročijo tudi hiter porast inzulina. Najdemo jih v kuhinjskem sladkorju, medu, čokoladi, slaščicah, sladkih pijačah; naravno pa so prisotni v sadju. Če otrok potrebuje 2000 kcal na dan, naj bi enostavni sladkorji prispevali do 200 kcal energije. En gram sladkorja vsebuje 4 kcal, kar predstavlja približno do 50 gramov celokupnih enostavnih sladkorjev na dan. Preveč sladkorja v prehrani predstavlja tveganje za nastanek zobnega kariesa, porast koncentracije holesterola in trigliceridov v krvi ter porast telesne teže. Čezmerno uživanje fruktoze (sadnega sladkorja) poveča tveganje za nastanek motenj v presnovi maščob (dislipidemije), povečuje odpornost na inzulin in poveča nalaganje maščob okoli trebuha pri osebah s čezmerno telesno težo in pri debelih. Sladkor tudi ne vsebuje esencialnih hranil in le zvišuje energijsko gostoto obrokov. Zato otroci pojedo manj hrane, ki vsebuje pomembna hranila za normalno rast in razvoj otroka. Pomemben dejavnik za nastanek debelosti pri otrocih predstavljajo sladki napitki.

Na nas se je obrnila zaskrbljena mati. Po njenih besedah je namreč v vrtcih in osnovni šoli preveč pretiravanja s sladkarijami ob raznih rojstnih dnevih in praznovanjih. Ali tudi vi opažate ta problem?

Opažamo veliko dostopnost energijsko gostih živil, ki so bogata s sladkorjem, soljo in zdravju škodljivimi maščobami. Otroci imajo žal radi takšna živila. Živila višje kakovosti in z višjo biološko vrednostjo, ki so nujno potrebna v dnevni prehrani z vidika varovanja zdravja, so v povprečju tudi dražja. Še vedno pa so cenejša visokoenergijska živila z manjšo biološko vrednostjo. Največ nezdravega prehranjevanja, nezdravega življenjskega sloga in zgodnjih oblik kroničnih bolezni je prav med revnimi in slabše izobraženimi.
V vrtcih in šolah šolah imajo sistemsko urejeno prehrano. V ta namen smo skladno z nacionalno prehransko politiko, s ciljem krepitve zdravja in zmanjšanja ogroženosti otrok in mladostnikov z boleznimi, povezanimi s prehrano, na podlagi priporočil za prehranski vnos hranil izdelali Smernice in Praktikum – jedilniki zdravega prehranjevanja za otroke in mladostnike v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki služijo za pripravo optimalne prehrane za otroke in mladostnike.


Kaj lahko starši ponudijo svojim otrokom kot alternativo škodljivim sladkarijam? Na kaj naj pazijo?

Starši naj otrokom namesto sladkarij ponudijo sveže ali suho sadje, zelenjavo, oreščke in sveže doma pripravljene sladice, predvsem na osnovi sadja z manj dodanega sladkorja, vse seveda v zmernih količinah.

Kaj pa slani prigrizki? Zakaj so lahko škodljivi?

Dokazano je, da je prekomeren vnos soli in s tem natrija pomemben prehranski dejavnik tveganja za zdravje. Prekomeren vnos natrija je pomemben dejavnik za povišan krvni tlak, ta pa za možgansko kap. Bolezni srca in ožilja so vodilni vzrok smrti v svetu, 80 odstotkov teh smrti pripisujejo povišanemu krvnemu tlaku, kajenju in povišanemu holesterolu. Od naštetih vzrokov je povišan krvni tlak najpomembnejši neposredni vzrok smrti. Visok krvni tlak in naraščanje krvnega tlaka s starostjo sta neposredno odvisna od previsokega vnosa soli, nizkega vnosa kalija in nezadostnega vnosa zelenjave in sadja, prekomernega uživanja alkohola, previsoke telesne teže in nezadostne telesne dejavnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.