Slovenija
121 ogledov

Slovenski podizvajalec v Nemčiji goljufa delavce

razno 13.06.13. delavci, gradbinci, gradbenistvo, fizicno delo, foto: igor kovac Igor Kovačič
Družba Birogradnje, ki je podizvajalec na več gradbiščih v Nemčiji, delavcem zadnje tri mesece ni izplačala plač. Delavcem je z nekaj denarja in prehrano na pomoč priskočila občina Wolfratshausen. Glavna izvajalca pravita, da sta Birogradnjam redno plačevala, lastnik Birogradenj Elvis Kaltak pa trdi, da ne.

Gre za 28 večinoma bosanskih delavcev v bavarskem mestu Wolfratshausen, ki zadnje tri mesece niso dobili plačila, pred približno tednom dni pa so se uprli. Skoraj so ostali tudi brez prenočišča, saj jim Kaltak očitno ni plačeval najemnine za bivanje. Ob posredovanju novinarke bavarskega javnega radia Bayerischer Rundfunk so na pomoč priskočile mestne oblasti, ki so delavcem zagotovile po 20 evrov za najosnovnejše potrebe in v tem tednu prehrano v javni kuhinji, piše Dnevnik.

Kot je povedal župan Klaus Heilinglechner, je z glavnima izvajalcema del, nemškim Leitnerjem in avstrijskim Porrom, dogovorjeno, da lahko delavci v svojih nemških stanovanjih ostanejo še en teden, nato morajo domov.

Računi Biogradnjam plačani

V Porru in Leitnerju so po navedbah Dnevnika zatrdili, da so vse račune Birogradnjam plačali. V Porru so sklepali, da je podizvajalec iz izplačil plačeval tudi delavce, in dejali, da se za delavce čutijo odgovorne, zato jim bodo pomagali. V Leitnerju so dejali, da so od delavcev izvedeli, da niso dobili plačil, in da ne morejo stopiti v stik z vodstvom Birogradenj.

Kaltak pa je za Dnevnik dejal, da delavci plačila ne dobijo, ker jim Porr in Leitner dolgujeta že okoli 200.000 evrov. Dodal je, da je to že njegovo peto podjetje, ki ga je Leitner "popolnoma uničil", da ga nihče od delavcev ni klical in da ima sam težave z neodzivnostjo Leitnerja.

Kaltak ima po navedbah Dnevnika sicer v Sloveniji le še nabiralnike in tu od leta 2011 praktično ne posluje več.

Cerar ne komentira

V ZSSS so v javnem pozivu premierja Mira Cerarja danes opozorili, da sta takšna praksa in sistemska podpora tovrstnim delodajalcem že zdavnaj postali mednarodna sramota.

Cerar je ob robu vladnega obiska na Koroškem povedal, da z zgodbo še ni seznanjen in je zato ne more komentirati.

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 14:13 26.marec 2015.

    Nehajte pisat o Slovenskih lopovih in prevarantih o njih že tako ali tako ve celi svet da drugega ne delajo kot kradejo, napišite še o drugih ki morda manj kradejo da bomo tista peščica ki nas je še poštenih lahko ...prikaži več pobegnili pred domačimi lopovi.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:25 26.marec 2015.

    take goljufe bi mogl za vse večne čase izgnat iz EU. naj se drugi z njimi ukvarjajo.

  • Francissco 11:03 26.marec 2015.

    Ha, ha, Bosanci so že boljše plačani in se imajo v svojih firmah po Evropi boljše in lepše kot Slovenci. Videl in doživel na lastne oči. Kaj ko bi malo prevetrili razne agencije, ki ponujajo mačka v žaklju. Bolj malo ...prikaži več je dobrih. Vzemi ali pusti sistem. Ali vzameš tujo revščino ali pustiš in ostaneš v domači "oskrbi".