Slovenija
134 ogledov

Slovenski potrošnik še vedno špara

Razprodaje Anže Petkovšek
Nižja brezposelnost, višje plače, vse to bi lahko pomenilo, da slovenski potrošnik zapravlja več. Pa kot kaže ni tako, trgovci namreč sporočajo, da se slovenski kupci še vedno oklepajo starih varčevalnih navad, božično - novoletni nakupi pa ostajajo na ravni lanskega leta.

Nakupovalni optimizem zaradi ugodne gospodarske rasti beležijo tako rekoč povsod po Evropi, tudi na Hrvaškem na primer, številne njihove kupce pa smo lahko v teh dneh videvali tudi po naših trgovinah.

"Lahko bi rekla, da danes prevladujejo Hrvati, pa tudi Srbi," nam je v soboto v eni od ljubljanskih Sportininih trgovin, kjer prodajajo oblačila priznanih in dragih svetovnih blagovnih znamk, zaupala tamkajšnja prodajalka:

"Vse te trgovine imamo tudi pri nas, vendar so izdelki v njih nekoliko dražji, pa še navadili smo se," nam je na vprašanje, zakaj po nakupih v Ljubljano, zaupal hrvaški kupec; skupaj z družino so se na ta dan v prestolnico pripeljali z Reke.

btc | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nasploh je bilo ta vikend na parkirišču v ljubljanskem BTC- ju opaziti še posebno veliko avtomobilov hrvaških registrskih tablic.

Hrvati so namreč zaključevali zimske počitnice, pot nazaj pa izkoristili tudi z nakupe na razprodajah, so nam pojasnili trgovci:

"Tako je vsako leto, ne glede na to, da ne dobijo več povračila davka. Očitno so se navadili kupovati pri nas, zato prihajajo tudi po vstopu v EU," razmišlja prodajalka v trgovini s čevlji: "Pri vas je enostavno večja izbira, pa tudi nekoliko ceneje," je dodal Zagrebčan, ki je sebi in sinu kupoval čevlje znane in precej drage blagovne znamke. 

Leto 2008 bo zelo težko dohiteti

Čeprav podrobnješih podatkov o božično navoletnih in nakupih v času januarskih razprodaj še ni, na naši trgovinski zbornici ugotavljajo, da kljub okrevanju našega gospodarstva o vidnejšem okrevanju trgovinskega sektorja še ne moremo govoriti.

Statistični podatki sicer kažejo rahlo izboljšanje, realni dohodek v trgovini se je namrečv obdobju od januarja do novembra leta 2015 glede na enako obdobje letos , povečal za 0,8 odstotka.

Vendar, tako na zbornici, kljub napovedim o visoki rasti Slovenija še nekaj let ne bo dosegla ravni iz leta 2008: "Iz  primerjave prihodkov v obdobju januar – oktober 2015 z istim obdobjem leta 2008 je razvidno, da so se prihodki v trgovini na drobno znižali za 13,8 %, v trgovini na drobno brez motornih goriv pa za 15,6 %," pesimizem trgovcem pojasnijo na zbornici.

Trgovce skrbi začetek leta

popust | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Podatki za prvih deset mesecev leta 2015 za Slovenijo kažejo na čedalje večji razkorak med evropsko in slovensko trgovino. Zaradi vsega zgoraj navedenega, torej tudi na podlagi zapisanih podatkov o stanju v trgovinskem sektorju, na Trgovinski zbornici Slovenije pričakujemo, da so letošnji  božično – novoletni nakupi ostali na ravni lanskega leta," so še sporočili.

Večina prebivalcev ohranja varčevalne navade minulih let

Trgovci se zavedajo, da so se nakupovalne navade Slovencev močno spremenile. Nakupujemo bolj načrtno, manj impulzivno, vse pogosteje izbirajo izdelke v akciji.

trenirke | Avtor: Pixsell Pixsell
Kot dodajajo v Intersportu, potrošniki ne nakupujejo vsega naenkrat: "Pri nakupu daril za šport in rekreacijo, so v ozadju najpogosteje konkretne potrebe ali želje posameznikov, ki jih želijo realizirati v prazničnem decembru, ker so takrat že na voljo po ugodnejših cenah. Kupci združujejo torej obdarovanje  in racionalno nakupovanje. Del teh potreb pa odložijo na čas zimskih razprodaj v januarju," nam je pojasnil Drago Corn iz Intersporta, kjer so sicer tudi zaradi ugodnih vremenskih razmer, "ki so dodatno spodbujale povpraševanje po sezonskih športni opremi, oblačilih in obutvi", zadovoljni z zadnjo božično- novoletno nakupovalno mrzlico.

Nekaj optimizma, vendar še daleč od željenega

V Intersportu kljub temu opažajo, da vrednost povprečne košarice se ni bistveno spremenila glede na predhodno leto, se je pa povečala prodaja opreme višjega cenovnega razreda.

Preberite še: Zapravili boste 320 in dobili darilo za 14 evrov

Slovenija 12.03.2014 Mercator trgovina, izdelki v akciji, nakupovanje, cistila;  | Avtor: Saša Despot/Žurnal24 Saša Despot/Žurnal24

Da smo Slovenci denar še vedno puščamo v nogavicah, opažajo tudi v Mercatorju, od koder so nam spročili, da so njihovi kupci decembra  kupovali predvsem izdelke za praznično mizo, za obdaritev in okrasitev in pri tem kombinirali izdelke različnih cenovnih in kakovostnih razredov: "Kupci so torej še vedno racionalni, opažamo pa nekaj več optimizma.Tako so novosti, ki smo jih v Mercatorju letos ponudili, denimo gurme izdelke, kupci zelo dobro sprejeli," je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi Tanja Durin in dodala, da je v Mercatorju decembra promet od deset do trideset večji kot običajno.  

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:00 12.januar 2016.

    "Nižja brezposelnost, višje plače, vse to bi lahko pomenilo, da slovenski potrošnik zapravlja več. Pa kot kaže ni tako, trgovci namreč sporočajo, da se slovenski kupci še vedno oklepajo starih varčevalnih navad"NI tako nizka brezposelnost pa tako veliko blagostanje ...prikaži več kot je bilo leta 2008. Tako da pričakovat da bo potrošnja iz leta 2008 dokler se to ne uredi.

  • erikkk 19:06 12.januar 2016.

    Raje bi dali naslov slovenski potrošnik prišel k pameti ...

  • novispenjac 13:52 12.januar 2016.

    spustite cene, pa bomo kupovali. Ne da je cena hrane v šparu v avstrijskem visokogorju nižja kot v ljubljani...