Slovenija
76 ogledov

Slovenski poziv Hrvaški

Meja v piranskem zalivu Žurnal24 main
Slovenija je danes poslala diplomatsko noto Hrvaški, v kateri jo poziva k implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Slovenija v diplomatski noti potrdila zavezanost Slovenije, da v skladu z mednarodnim pravom in arbitražnim sporazumom naredi vse potrebno za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Ob tem "v duhu dobrososedskih odnosov" pozivajo Hrvaško "k sodelovanju pri iskanju najboljšega načina za implementacijo razsodbe".

Arbitražno sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem. Sodišče je po drugi strani odločilo, da nekateri zaselki oz. slovenske hiše vzdolž kopenske meje pripadejo hrvaški strani.

Hrvaška arbitražne razsodbe ne priznava, saj da je iz arbitraže izstopila na podlagi odločitve sabora, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča nepopravljivo kontaminirano zaradi afere z nedovoljenimi pogovori med slovenskim arbitrom in agentko leta 2015.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • bumbar 19:56 11.julij 2017.

    Ko bo konec turistične sezone bodo hrvaški politiki podžgali stvari do konca. Pizdarija je 100% neizbežna. S tem se moramo soočiti in se temu primerno pripraviti, ne pa zavajati ljudi in saditi rožice !

  • jakec1575 19:56 11.julij 2017.

    Zanimivo oni pravijo enako za nas, zlobni hinavski mali izkompleksani zlovenci. mislim, njihovi mentalni revezi, brezposelni omejenci. vecje vprasanje je, kaj hoces ti biti?

  • ARBAJTER 19:56 11.julij 2017.

    In največji bedak je spet izpadla Slovenija oziroma njeni diplomati, ki si tega poimenovanja v sanjah ne zaslužijo, če pustijo svojim podrejenim, da kokodakakajo kot kure. O arbitraži namreč. In s tem smo pustili sosedom hvekom na stežaj odprta vrata ...prikaži več za izsiljevanje, provociranje in konec koncev po njihovem - nepriznavanje izida arbitraže. Seveda sta udeležena morala odstopiti, kot bi tudi moral Kohl. No ta se veselo reži dalje in se hvali o neverjetnem uspehu, ki ga je dosegel (smo ga dosegli). Daleč od uspeha, če veš da bo še cela štala z priznanjem arbitraže s strani naših hinavskih sosedov.