Slovenija
4124 ogledov

Slovenski šaman: Mu gre verjeti?

Robert Lavtar izvaja 15 različnih vrst delavnic. Kot pravi, je aktiven v Medvoda
1/2
Žurnal24 main
V Sloveniji je že več kot sto šamanov. Pri enem od njih smo preverili, kako poteka njihova komunikacija z duhovnim svetom oziroma ena seansa, ki si jo lahko ogledate v videu.

Robert Lavtar se je s šamanstvom spoznal pred devetimi leti, in sicer po hudi prometni nesreči. Sicer je za šamane navadno, da imajo posebne sposobnosti od rojstva ali pa jih pridobijo, ko premagajo hudo bolezen oziroma doživijo pomembno prelomnico.

Kdo je šaman?
Šaman je človek, ki je zmožen komunicirati z duhovnim svetom. Zdravi vzrok neke bolezni, svetuje glede prehrane in življenjskega stila ipd. Mnogi sodobni šamani imajo tudi svoje klinike ali centre.

Šamane večkrat opisujemo tudi kot vrače, čarovnike, zdravilce, vendar Lavtar pravi, da niso nič od tega: "Šamanizem kot tak se ukvarja z odpravljanjem vzorcev, zadržkov iz telesa."

K njemu hodijo tudi politiki
Obravnaval je že več kot pet tisoč ljudi in večina je bila ob prvem pogledu nanj močno presenečena. "Še vedno je prisoten stereotip, da je šaman nekdo, ki živi v kolibi ali v naravi," pravi Lavtar, ki se rad pohvali, da k njemu hodijo tudi politiki in ekonomisti. Lavtar je bil prvi, ki je v Sloveniji organiziral profesionalne šamanske delavnice.

Prišel sem do te faze, da lahko v 20 minutah posamezniku točno odčitam njegovo energetsko stanje in kaj mora storiti, da bo srečen.
Robert Lavtar

Prej je bil papežev stražar
Sam priznava moč uradne medicine in ne razume, zakaj tudi ona ne priznava njih. "To imajo problem sami s sabo," pribije nekdanji stražar papeža Janeza Pavla II. Njemu ni imel priložnosti predstaviti svoje dejavnosti. "Sva se rokovala in tri dni sem bil na meter in pol ob njem. On kot oseba se mi je zdel tak dobrovoljen starček."

V videoposnetku si lahko ogledate, kako poteka ena seansa, in se prepričate, ali gre šamanom verjeti ali ne.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.