Slovenija
23402 ogledov

Slovenski škofje razburjeni: Niti vprašali nas niso!

cerkev sv. Janeza Krstnika Maribor Profimedia
Slovenski škofje so se odzvali na načrtovane spremembe Zakona o verski svobodi, s katerim bi ukinili status splošno koristne organizacije verskih skupnosti ter znižali delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev.

Znižali bi prispevke in jim ukinili status splošno koristne organizacije

S predlaganimi spremembami zakona se ne strinjajo, so poudarili. Kaj jih je zmotilo? "Zniževanje prispevkov pomeni tudi slabšanje socialne varnosti naših duhovnikov, redovnikov in redovnic ter preostalih verskih delavcev. Ukinitev statusa splošno koristne organizacije pa pomeni tudi nerazumevanje vloge Katoliške cerkve v naši družbi," so jasni.

Ministrstvu očitajo nepripravljenost na dialog, poleg tega spremembe niso bile dogovorjene tudi z nobeno drugo versko skupnostjo, so dodali. "O enostranskosti odločitve zakonskih sprememb priča tudi dejstvo, da je bila Katoliška Cerkev na Odbor za kulturo, ki je razpravljal o spremembah omenjenega zakona, povabljena šele na našo izrecno zahtevo. Tudi sama razprava ni bila odprta za naše potrebe in stališča. Vse odločitve so bile enostranske in odločene že v naprej."

Verskih delavcev iz Katoliške cerkve, ki koristijo pomoč države, je trenutno 707.

Slovenski škofje menijo, da so zneski, ki jih država nameni za zavarovanje verskih delavcev, v primerjavi z ostalimi samozaposlenimi v kulturi majhni. "Delo verskih delavcev na področju skrbi za kulturo, izobraževanje in duhovne pomoči je prostovoljno, hkrati pa za našo družbo neprecenljivo," so prepričani.

"Negativno znamenje tako verskim delavcem kot tudi vernikom"

Državi očitajo tudi, da spremembe sprejema v času sanacije po poplavah, "ko je Cerkev prizadetim v vodnih ujmah in naravnih nesrečah, preko Karitas in drugih struktur in posameznikov, nudila veliko materialno in duhovno pomoč".

Sklicujejo se tudi na mnenje pravne stroke, da spremembe zakona nimajo stvarne podlage in poslabšujejo dosežene standarde verske svobode. "So negativno znamenje tako verskim delavcem kot tudi vernikom v naši domovini, nenazadnje pa vsem ljudem, tudi nevernim, ki cenijo in spoštujejo plemenite človeške, narodne in kulturne vrednote, ki jih v Katoliški cerkvi poudarjamo in širimo. Glede na pomembnost Mednarodnega sporazuma med Svetim Sedežem in Republiko Slovenijo ter glede na uveljavljene standarde verske svobode v zahodni demokraciji pa bodo imele morebitne potrjene spremembe zakona negativen odmev tudi v mednarodni javnosti," so zapisali slovenski škofje in dodali, da od vlade pričakujejo, da predlog sprememb zakona o verski svobodi umakne iz dnevnega reda in ga zavrne. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • bobubob 12:36 21.september 2023.

    Ljubčki božji, sedenje na dveh stolih je nespodobno. Dajte, poučite se, kaj je vera, v pomoč pa tole (če boste sploh razumeli, o čem človek govori, saj ste vedno dlje od Boga in od Narave - oboje pa je pravzaprav ...prikaži večv neločljiva celota) ! https://www.youtube.com/watch?v=laKBIIwXddA

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:59 21.september 2023.

    Ja koga pa je država še kdaj vprašala, ko se je odločila, da je treba nekaj vzeti, ukiniti, zmanjšati... Torej zakaj bi morala ravno cerkev pri tem biti neka izjema?

  • radovednica 09:06 21.september 2023.

    Cerkev je in mora biti popolnoma ločena od države. To pa ne pomeni, da lahko počne kar hoče in plačujemo davkoplačevalci za njih vse. Cerkve jim kot državne spomenike dati v najem-upravljanje, za to morajo odgovarjati in plačevati vse prispevke. ...prikaži več Vse njihove "aktivnosti" (razen ukvarjanja z ljubicami, priležnicami, kurbami) morajo biti transparentno vidne, obdavčene. Prispevke zase naj si plačujejo sami, pa bo hitro jasno, kaj, kdo in koliko časa bo to preživel.