Slovenija
102 ogledov

Slovenski škofje Uranovega pisma ne komentirajo

Alojz Uran je pozval k človečnosti in sočutju med ljudmi. (Foto: Ivan Župič) Žurnal24 main
Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki ga je Vatikan obsodil na izgnanstvo, je svojim bratom v škofovstvu napisal daljše pismo. Slovenski škofje so potrdili, da so pismo dobili, vendar drugih izjav ne dajajo.

Pismo upokojenega nadškofa Alojzija Urana je objavil spletni portal požareport. Po njihovih informacijah gre za prepis tajnega pisma, ki ga je enajst slovenskih škofov prejelo okoli 20. junija. Poslal naj bi jim ga eden izmed škofov, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja v Cerkvi.

Uran v svojem pismu "spoštovanim bratom v škofovstvu" kronološko opisuje zgodovino svojega "izobčenja", odkar mu je bilo 18. novembra 2010 sporočeno, da naj "živi tako, da v prihodnosti ne bo povzročil nobene težke nevarnosti za velik škandal".

Prisiljen se je bil odpovedati

Uran v pismu opisuje tudi, kako mu je jeseni 2009 v ljubljanskem kliničnem centru bivši apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello predlagal, naj se odpove vodstvu ljubljanske nadškofije, in mu nato 13. novembra istega leta izročil prazen list papirja s tiskano glavo Nunciatura Apostolica Slovenica ter mu naročil, naj "vpričo njega napiše prošnjo za razrešitev". Besedilo je bilo že napisano in ga je moral le prepisati, pismo povzema požareport.

"Dokazal bom z analizo DNK"

V pismu nameni del tudi "izmišljenemu" očetovstvu. Zapiše, da je to, da je obtožen očetovstva, izvedel šele iz "lažnivega" članka Dnevnika. In doda, da je osebno prepričan, da "nima nobenega potomca" in to "želi dokazati" tudi z analizo DNK ali katerokoli drugo metodo.

Želi si ostati v domovini

Uran na koncu pisma še doda, da je končno seznanjen z vzroki sankcij, a kljub temu ostaja izjemo začuden nad postopki. "Izgon iz domovine, v kateri sem zvesto in z ljubeznijo služil sveti Cerkvi in svojemu narodu 42 let v duhovništvu in zadnjih 20 let kot škof, je zelo huda kazen in je globoko zaznamovala moje življenje. Sedaj, postaran in bolan, potreben pomoči in nesposoben samostojnega življenja, mi je ukazano, naj zapustim svojo domovino." Zato prosi za dovoljenje za svobodno gibanje in pisna navodila za čas prestajanja kazni.

V zaključku pisma zapiše: "Ljubim Cerkev, v kateri sem prejel toliko milosti, posebno škofovsko posvečenje po rokah blaženega Janeza Pavla II. V molitvi se obračam nanj in ga prosim, naj posreduje pri Bogu, da bomo vsi ljudje Cerkve vedno izpolnjevali Božjo voljo."

Slovenski škofje potrdili, da so dobili pismo

Nekaj ur po objavljenem pismu se je nanj odzvala Slovenska škofovska konferenca. "Potrjujemo, da so slovenski škofje, med njimi tudi ljubljanski nadškof Anton Stres, prejeli danes v javnosti objavljeno pismo upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana. Nadškof Stres je pismo prejel šele 23. julija 2012, kljub temu, da je odtisnjeni datum na poštnem žigu 20. junij 2012," so zapisali na spletni strani.

Zapisali so še, da "slovenski škofje pisma ne komentirajo," ter da ljubljanski nadškof nima pristojnosti nad upokojenim nadškofom Uranom. "To je izključna pristojnost Apostolskega (Svetega) sedeža."

Komentarjev 13
  • ghz891 04:21 07.avgust 2012.

    Verjetno jim izvoz in prodaja odpustkov v naši deželi preveč pada.

  • ghz891 04:06 07.avgust 2012.

    Niti si niso tako zelo različni...http://sl.wikipedia.org/wiki/Rimini_(pokrajina)"V pokrajini Rimini so bili od nekdaj prisotni Judje v velikem številu. Omenjajo se že leta 1015, ko jim je bilo dovoljeno pobiranje mitnine ob vstopu v pristanišče. V štirinajstem stoletju ...prikaži več so imeli že dobro organizirano mrežo posojilnic v vsej deželi. Leta 1429 je umrl njihov pokrovitelj Carlo Malatesti in prebivalci mesta Rimini so napadli in oropali Judovske banke. Papež Evgen IV. je leta 1432 določil, da morajo Judje nositi "viden znak" svoje pripadnosti. Iz leta 1489 je zakon o obdavčenju Judov za obrambo mesta pred Turki. Leta 1515 je mestna uprava določila, da je razpoznavni znak judovstva rumeno pokrivalo za moške in rumena ruta za ženske. Leta 1548 je bilo Judom prepovedano bivanje izven določenega rajona, kar je bilo potrjeno čez sedem let s papeževo bulo, ki je uvedla pojem geta v vsej državi."

  • Avatar atojeto
    atojeto 23:58 06.avgust 2012.

    Ko bi le tako strogo obravnavali še cerkveno pedofilijo.