Slovenija
24527 ogledov

Slovenski trgovci: Skrbi bi po novem letu lahko narasle

nakupovalni voziček trgovina živila Profimedia
Potrošnike bi po novem letu utegnile pestiti še višje cene.

Kolegi portala N1 so se z vprašanjem, ali se določene izdelke res bolj splača kupovati v tujini, odpravili v Celovec in Gorico. Ugotovili so, da to drži; olivno olje je v Italiji cenejše za tri evre, riž za evro in pol, aperol za več kot šest evrov, celo slovenska radenska za 29 centov na plastenko. Razlike so potrdili tudi pri drugiih živilih, pralnih praških in čistilih. 

Pogovarjali so se s predsednico Trgovinske zbornice Slovenije Maričo Lah, ki je opozorila, da bi lahko zaskrbljenost narastla po novem letu. “Odvisno je od tega, kakšna bo dokončna odločitev vlade kar se tiče podražitev cen električne energije za gospodarstvo. Če rešitev ne bo ugodnješa, kot je danes, bi lahko prav visoke cene elektrike cene živil v Sloveniji januarja potisnile navzgor, to pa bi lahko pomenilo odliv kupne moči v sosednje države.”

Lah je poudarila tudi, da ima Italija za osnovne prehranske proizvode znižano davčno stopnjo na štiri odstotke.

Izrazila je začudenje nad ugotovitvami novinarjev N1 glede razlike med cenami, saj je tudi zadnji popis košarice osnovnih živil pokazal, da ima v primerjavi s sosednjimi državami Slovenija najcenejšo nakupno košarico (44,16 evra), najdražjo pa Avstrija (66,37 evra). Italijanska košarica stane 65,76 evra, hrvaška pa 51,07 evra. N1 pojasnjuje, da niso primerjali košarie osnovnih živil, pač pa cene produktov, za katere se govori, da se jih bolj splača kupovati čez mejo. 

A ekipa N1 ni primerjala košarice osnovnih živil, temveč cene tistih produktov, za katere veljajo govorice, da se jih splača kupiti čez mejo.

ljubljana: 06.01.2006, zimske razprodaje, BTC Ljubljana, zimska oblaeila, obleke razkritje Svet Tako so nas trgovci prejšnji mesec potegnili za nos Trgovina Slovenija Slovenija "Maloprodajne cene bodo decembra, sploh pa januarja, eksplodirale"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Avatar @narhist
    @narhist 22:27 26.december 2022.

    Mariča vsakič ko se oglasi že vnaprej zagovarja morebitno zvišanje cen (upravičeno ali pa ne), straši ljudi in vnaša dodatno zmedo. Kakšnega drugega predloga, kot je dvig cen, pa z njene strani še nisem zasledil.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 22:25 26.december 2022.

    Jah, trgovci, potem pa ne drazite, manipulanti eni...

  • lojs 21:04 26.december 2022.

    vprašanje je zakaj imamo take sisteme, mogoče zato, ker se krade ali je požrešnost, ali pa mogoče tudi nesposobnost ... faktorjev je več, ni samo eden