Slovenija
16 ogledov

Slovenski turizem rešujejo Balkanci?

Manj Britancev, Hrvatov in Nemcev, po drugi strani pa več Srbov in Rusov. (Foto: Žurnal24 main
Lani v slovenskih zdraviliščih za tretjino več Srbov in Črnogorcev. Po ukinitvi vizumov po novem letu tudi vse več smučarjev iz tega območja. Nas bodo reševali nekdanji bratje?

Na mariborskem turistično-informacijskem centru so nam danes potrdili, da je po ukinitvi vizumov za državljane Srbije, Črne gore in Makedonije po novem letu narasel obisk gostov s tega območja.

Na prost pretok meje so se v Zavodu za turizem Maribor pripravili že v zgodnji jeseni, in sicer s predstavitvami v Splitu, Beogradu, Novem Sadu, vzporedno pa je potekala tudi promocija v tiskanih in elektronskih medijih.

Štajerci so pred letošnjo sezono najbolj stavili na srbske goste; na smučišču pa je že pred letošnjo sezono skoraj polovica gostov prihajala iz Hrvaške.

Zdravilišča: Manj Hrvatov, več Srbov
Po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč je bilo za tovrstne turistične ponudnike lansko leto kljub svetovni gospodarski krizi skoraj rekordno.

Skoraj 90 tisoč obiskovalcev zdravilišč je bilo Italijanov, Avstrijcev je bilo za 10 tisoč manj, Nemcev pa kar za desetino manj kot leto prej.

Leto 2010 ne bo nič manj zahtevno kot 2009, saj kaže, da je kriza v turizem pozneje prišla in bo pozneje tudi odšla.
direktor STO Dimitrij Piciga

Hrvatov je bilo lani za petino manj kot leto prej; v omenjeni skupnosti zdravilišč ocenjujejo, da zaradi političnih nesoglasij. Srbov in Črnogorcev pa je bilo medtem lani kar za tretjino več kot leto prej. Poraslo je tudi število ruskih gostov, ki smo jih gostili celo več kot nemških.

 

Lani zadovoljni, kljub osipu
Na Slovenski turistični organizaciji lansko sezono ocenjujejo z zadovoljstvom, čeprav to ni bilo leto rekordnih presežkov. Skupaj je bilo lani prihodov turistov in prenočitev za en odstotek manj kot predlani. Največji upad v lanskem letu je med gosti, ki pridejo iz Velike Britanije, Hrvaške in Nemčije.

Za letos načrtujejo rast prihodov domačih gostov in njihovih prenočitev za en odstotek, rast prihodov tujih gostov in njihovih prenočitev pa naj bi znašala pet odstotkov. Načrtujejo zlasti oglaševalske akcije na domačem trgu ter na Češkem, v Srbiji, Veliki Britaniji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Španiji, Nemčiji, Avstriji in v Italiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.