Slovenija
24 ogledov

Slovenski vojaki na poti v Afganistan

14. slovenski kontingent bo za svoje delovanje uporabljal štiri srednja oklepna Žurnal24 main
59 slovenskih vojakov se bo pridružilo ostalim kolegom, ki so že v Afganistanu. Danes so skupaj z devetimi ameriškimi vojaki odpotovali z mariborskega letališča proti Heratu.

V zgodnjih urah je na šestmesečno mednarodno operacijo sil Isaf v Afganistan odpotovala glavnina 14. slovenskega kontingenta. 59 pripadnikov kontingenta, med njimi devet pripadnikov nacionalne garde Kolorada, se bo pridružilo ostalim v Shindadu na zahodu Afganistana, bazi Arena ter Stone v Heratu, nekaj pa poveljstvu Isafa v Kabulu.

Slovenski vojaki se v Afganistan odpravljajo na podlagi sklepa vlade in odredbe ministrice za obrambo Ljubice Jelušič.

"Pripadniki 14. slovenskega kontingenta, ki ga sestavlja 88 pripadnikov iz različnih enot SV in civilna strokovnjaka, bodo v operaciji Isafa izvajali mentoriranje pripadnikov afganistanske nacionalne vojske (ANA) v pehotnem bataljonu in bataljonu za bojno podporo, zagotavljali podporo in zaščito mentorskim skupinam ter nacionalno logistično podporo in delovali v sestavi poveljstev Isafa ter regionalni obnovitveni skupini regionalnega poveljstva Zahod," so sporočili s Slovenske vojske (SV) in dodali, da je v skupino za mentoriranje (OMLT) in enoto za podporo vključenih tudi 11 pripadnikov nacionalne garde Kolorada.

V programu OMLT, ki je ključni prispevek sil ISAF k razvoju afganistanske vojske, sodeluje 27 držav. S prevzemom odgovornosti za vodenje lastnega OMLT bodo inštruktorji mentorji SV sodelovali v vseh fazah usposabljanja afganistanske vojske, vključno s spremljanjem enote afganistanske vojske v bojne operacije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.