Slovenija
332 ogledov

Slovensko oljčno olje med najboljšimi na svetu

Oljčno olje Morgan Osebni arhiv J. F. Morgana
Slovenska oljčna olja že leta med najboljšimi na svetu. Michelinova zvezdico med oljčnimi olji tokrat ekološkemu oljčnemu olju Morgan.

Svetovno združenje proizvajalcev in ponudnikov oljčnega olja vsako leto organizira ocenjevanje olj v svetovnem merilu in jih za tem uvrsti na prestižni vodnik po oljčnih oljih "FLOS OLEI".

Oljčno olje Morgan | Avtor: Osebni arhiv J. F. Morgana Osebni arhiv J. F. Morgana

Znameniti vodnik med oljčnimi olji je letos med dvajset najboljših na svetu uvrstil ekstra deviško oljčno olje Morgan iz slovenske Istre, kot najboljšega v kategoriji ekoloških ekstra deviških olj: "Zelo smo veseli, to je samo dokaz, da smo se pred dvajsetimi leti, ko smo se odločili, da uberemo drugačen pristop in začnemo izdelovati vrhunski izdelek, pravilno odločili," je za Žurnal24 povedal oljkar in pridelovalec Janko Franc Morgan.

Že leta med najboljšimi

Olje, ki ga pridelujejo na ekološki kmetiji v Šmarju nad Koprom, je sicer že nekaj časa prisotno v vodniku svetovnega združenja proizvajalcev in ponudnikov oljčnega olja "FLOS OLEI - the world best extra virgin olive oils," vendar so letos prvič med top dvajset: "To je veliko priznanje v svetu, da imamo v Sloveniji vrhunsko olivno olje," doda lastnik omenjene kmetije. 

Oljčno olje Morgan | Avtor: Osebni arhiv J. F. Morgana Osebni arhiv J. F. Morgana

Med šest tisočimi vzorci iz celega sveta so jih strokovnjaki omenjenega vodnika izbrali in ocenili petsto. Vodnik bo v italijanskem jeziku izšel novembra.

"Gre za letnik 2014, saj na južni polobli oljke pobirajo šest mesecev za nami," pove oljkar Janko Franc Morgan o lanski nagrajeni, sicer ne preveč obilni letini, v kateri so pridelali 1500 litrov olja: "Naše olje tržimo po ekoloških trgovinah, vendar ga je v zadnjem mesecu že zmanjkalo, saj je bila lanska letina precej borna," doda.

Slovenski pridelovalci že leta v svetovnem vrhu

Oljčno olje Morgan | Avtor: Osebni arhiv J. F. Morgana Osebni arhiv J. F. Morgana
Glas, da so slovenska oljčna olja med najboljšimi na svetu, sega tudi preko naših meja: "Avstrijci in Nemci so že stalnica pri naši hiši. Imeli smo tudi ponudbe večjih verig, na primer iz Hong Konga. Ko so nam povedali zahtevano začetno količino in ta je bila za ves moj letni pridelek, smo morali zgodbo okoli naročila zaključiti, čeprav bi plačali bo kakršni koli ceni," nam je še zaupal letos nagrajeni istrski oljkar. 

To je že drugo prestižno priznanje zaporedoma, saj je lani enako priznanje prejel pridelovalec oljčnega olja iz Kopra Boris Jenko.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Borut Bric 12:01 31.julij 2016.

    Lanska letina ni bila bogve kaj, ampak tudi brez kemije se da nad oljčno muho. Govoriti o tem, da je olje nekmeta, ki pridela 100 litrov olja, vrhunsko v primerjavi z Morganovim, je neumnost par excellenece. Kot da bi lahko ...prikaži več nekdo pridelal vino iz grozdja, ki raste na latniku za hišo in trdil, da je najboljše. Lahko pač po njegovih kriterijih. In tudi zaradi svojega nezananja taki nekmetje lani niso imeli niti kapljice olje.V svetovnem merilu pridelovanja oljčnega olja je Slovenija mali palček. V Sloveniji je kultura uivanja oljčnega olja še zmeraj na precej nizkem nivoju. V bistvu je v malce širši uporabi šele dobrih dvajset le. Natakarji so se v marsikateri slovenski gostilni še nekaj let nazaj čudilii, če si vprašal za olivno olje. Da je gospod Morgan dobil na sejmu BIOL oceno 75.30 za svoje olje, je pa svojevrsten dosežek vreden vsega spoštovanja. Imam občutek, da iz tega komentarja veje znana slovenska zavist.

  • Borut Bric 11:35 31.julij 2016.

    Po SSKJ je pravilno tako oljka kot oliva za sadež. Oliva je izraz, ki je k nam prišel iz italijanščine in se je prijel, oljka pa se sadežu reče v Brdih odkar pomnim.

  • Žurnalček 17:09 17.oktober 2015.

    Ne govorte o vrhunskem olju pri pridobljeni količini 1500 litrov !!!!!!!!! Vrhunsko olje imajo samo nekmetje , ki oljke držijo za svoje potrebe , ne špricajo in ne mečejo umetnih gnojil , kar pa ostane 100-200l pa za prodajo tistim ...prikaži več , ki vedo za kaj se gre. Takšni lansko leto niso imeli kaplje svojega olja . Takšno olje nima cene , prodaja se pa pri lastnikih po 14-15 € .