Slovenija
22461 ogledov

Slovensko podjetje Protocamel prepričalo skrbnike sultanovih hlevov

Podjetje Protocamel podpisalo pogodbo za dobavo prehranskih dodatkov za dirkalne kamele, Patricija Kragelj, Tjaša Ban, Matic Jug osebni arhiv
Neverjetno, mladi Slovenki Tjaša Ban in Patricija Kragelj sta uspeli arabskim rejcem prodati prehranske dodatke za dirkalne kamele.

Čeprav se proizvodnja še ni začela, imajo že za en kontejner prednaročil, prihodnje leto naj bi prodali za milijon evrov prehranskih dodatkov za dirkalne kamele. Podjetje Protocamel, v okviru katerega poteka poslovanje, so registrirali šele v začetku leta, pred dvema dnevoma so v Omanu podpisali pogodbo z lokalnim distributerjem. Prihodnje leto pričakujejo milijon evrov prometa.

"Kamele so nama padle v oči, ko sva bili v Maroku, osnovna ideja pa je iz dokumentarcev, ki sva jih gledali," pripoveduje Tjaša Ban, ki je po izobrazbi socialna pedagoginja, Patricija pa končuje študij managementa.

"Nobena od naju ni strokovno s področja živalske prehrane, sva pa obe ljubiteljski športnici in sva poznali osnove športne prehrane, jaz sem tekačica, Patricija pa se je ukvarjala z rokometom in fitnesom," pravi. Jasno jima je bilo, da rejci kamel preveč stavijo na sladkor, ki povzroča acidozo, to je zakisanost kameljega želodca, ki je največji problem rejcev dirkalnih kamel. 

V ekipo so pripeljali še nutricionista in veterinarja, sledilo je več potovanj, šli sta v Dubaj, v Oman, na številne farme kamel in na podeželje ter na sejme.

Za ravoj ideje porabili manj, kot mnogi za avto

Od prve ideje sta minili dve leti, zelo intenzivno pa delo poteka zadnje leto. In odkod denar za razvoj? Skupne stroške do zdaj Banova ocenjuje na 15 do dvajset tisoč evrov, porabili sta prihranke, nekaj so primaknili starši. "Nihče od nas si ničesar ne izplačuje, tudi nutricionista nismo plačali, ampak smo dogovorjeni za naprej," pravi.

V slovenskem podjetju so jim zadnji hip zaloputnili vrata

Proizvodnja bi se morala začeti že danes, a jim je veliko slovensko agroživilsko podjetje, s katerim so bili dogovorjeni, zadnji hip zaprlo vrata. "V zadnjem trenutku so pogojevali začetek sodelovanja z nami s tem, da mu predamo avtorstvo naše recepture, na kar seveda nismo mogli pristati. Tako smo bili žal prisiljeni proizvodnjo in z njo povezana delovna mesta povezana preseliti v obrat v tujini," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Katero podjetje jih je povzročilo težave, Banova ne želi povedati, dejala je le, da so se na koncu pogovarjali z odvetniki in da bo proizvodnja zdaj v eni od sosednjih držav.

Lokalni partner ni smel v sultanove hleve, puncama je uspelo

Njihov lokalni partner se ni uspel dogovoriti za obisk sultanovih hlevov, jim je pa to uspelo samimi. Ob majskem obisku na sejmu v Omanu so navezali stik s tamkajšnjim ministrstvom za agrikulturo in notranje zadeve, nato pa so jim poslali še pismo podpore našega ministrstva za kmetijstvo in laboratorijske izvide ter uspeli priti v sultanove hleve. Omanski sultan Kabusa bin Saida Al Saida ima tri hleve dirkalnih kamel.

"Vsi se zanimajo za izdelek, ampak da dajo roko in kupijo, to pa traja," o največjem podjetniškem izzivu pravi Tjaša Ban in dodaja: "Dobivamo veliko odzivov, da je to uspeh čez noč, pa ni!

Skrbnike sultanovih kamel je najbolj prepričal argument, da je na sladkorju temelječa prehrana za športno žival "nekaj takega, kot če bi pričakoval, da boš lahko zmagoval na maratonih, če nekaj dni pred dirkami piješ veliko energijskih pijač." Doslej so tudi najbolj priznani rejci prehrano svojih kamel pred dirkami temeljili na sladkorjih iz dateljev in medu, ki sicer pomagajo k doseganju velikih hitrosti, a dolgoročno izrazito negativno vplivajo na zdravje živali.

Slovensko podjetje bo sponzoriralo kamele

Podjetje Protocamel se dogovarja tudi za sponzoriranje dirkalnih kamel. "Dogovarjamo se z dvemi rejci, sultanovimi hlevi in enim rejcem iz Združenih arabskih emiratov, da bi mi dobavili prehranske dodatke, v zameno za reklamo," pravi Tjaša Ban.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 21:16 25.september 2018.

    Mene pa zanima zakaj sta si tedve Slovenki nadeli rute?? Mislim,da sta Arabcem podarili kaj drugega zato so kupili te kamelje dodatke!! Nekatere Slovenke so prava sramota svoje nacije!! Oblekli bi hudičevo opravo za šop dolarjev!!

  • jakec1575 18:56 25.september 2018.

    manever slovenskega proizvajalca je listi slovenski krpanovski nategunski manever. skoda, ker novinar ne zna izvohati za koga gre. Ker tak direktor mora leteti vceraj. puncam pa samo zelim, da se bodo arabci državli dogovorov, skrbno pazite na formulo. Ker vas ...prikaži več ne zasledujejo le tile, ampak se veliko drugih vohljacev, ki skrbijo za gospodarsko spijonazo. to ni hec. v tem so veliki denarji. kitajci ne spostujejo patentov recimo. Skratka. vrhunska ekipa. Naj vam uspe.

  • Bella_Torrens 17:12 25.september 2018.

    Google zdaj vsakih štiri dni plača 4368 EUR do 5285 EUR za delo na spletu od doma. Sem se pridružil tej službi pred 3 meseci in zaslužil 36297 € v prvem mesecu tega posla. To delo je res neverjetno in ...prikaži več mi daje veliko mojih prihodkov vsak dan. Vsakdo lahko to opravi in zasluži več dohodka na spletu od doma, kot semm jazz. Sledite tej strani ....... ➥➥➥ ➥➥ ➥➥➥ www.WebJob98.Com