Slovenija
37 ogledov

Slovesnosti in prireditve po vsej Sloveniji

proslava, Dan upora proti okupatorju, pevski zbor Žurnal24 main
Pred 27. aprilom, dnevom upora proti okupatorju, bo po državi potekalo več slovesnosti in prireditev.

ZZB za vrednote NOB bo dan obeležila v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani, zvečer pa še s plesno-glasbeno prireditvijo z naslovom Upor! Zavezniki v boju! v dvorani Stožice v Ljubljani.
Udeležbo v Stožicah so napovedali predsednik DZ Janko Veber, kandidati SD za evropske volitve ter Jelko Kacin, ki na evropskih volitvah kandidira s svojo listo.

Že dopoldne slovesnost ob 27. aprilu pred upravno stavbo Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož pripravljata Mestna občina Ptuj in ZZB za vrednote NOB Ptuj, na njej pa bo spregovorila evropska poslanka SD Tanja Fajon.

Dan upora proti okupatorju bodo počastili tudi na Nanosu pri Vipavi, slovesnost pa združili s spominsko slovesnostjo na Nanoško bitko - eno prvih bitk Primorskih partizanov z italijansko vojsko. Dogodek pripravlja ZZB za vrednote NOB Ajdovščina - Vipava, udeležbo pa so napovedali tudi kandidati SD za evropske volitve Igor Lukšič, Mojca Kleva Kekuš, Ljubica Jelušič in Patrick Vlačič.

Dan upora proti okupatorju pod tem imenom praznujemo od leta 1992, pred tem pa smo ga praznovali kot dan OF. Na ta dan naj bi bila leta 1941 sicer ustanovljena Protimperialistična fronta, čeprav je bila ustanovljena dan prej.

Prvi oborožen spopad Slovencev z okupatorjem v drugi svetovni vojni se je sicer zgodil 13. maja 1941, ko so se pripadniki antifašistične organizacije Slovencev iz takratne Italije TIGR na Mali Gori nad Ribnico spopadli z italijansko patruljo.

Komentarjev 5
  • mirko 18:23 26.april 2014.

    Ja res je, tudi nemško govorim poleg slovenskega jezika. Za to me je prisilila ekonomska situacija v Sloveniji. Sem Dunajski hlapec za 3.000 evrov na mesec, za isto delo sem v Sloveniji bil plačan 760 evrov, bruto, da se razumemo. ...prikaži več Tukaj v Avstriji se ljudje sploh ne obremenjujejo z nostalgijo za Hitlerjem in nacizmom tako kot se v Sloveniji z nostalgijo za Titom in komunističnim totalitarnim režimom. Upam da vam ne bo uspelo, kajti za take v EU ni prostora.

  • lukaz 13:16 26.april 2014.

    Ti bi očitno raje pel ''Deutchland uber alles''.Še premal izdajalcev so pobili, ker se očitno spet vračate!!!

  • Scott 10:57 26.april 2014.

    Zopet se bo trlo starih inkontinenčnežev v ponošenih, od moljev pojedenih suknjičih s totalitarnimi simboli na prsih; skratka maškarada bo.