Slovenija
6880 ogledov

Slovo priznanega slovenskega fotografa

sveča plamen
Velja za ikono med slovenskimi fotografi.

Umrl je Joco Žnidaršič, star je bil 84 let, so sporočili pri spletnem Delu. Urednik fotografije na Delu je bil od leta 1974 do upokojitve. Že v času študija je ustvarjal reportaže in umetniške fotografije, kot fotoreporter je začel pri Študentski tribuni, nato je pred Delom ustvarjal še pri Tedenski tribuni in Tovarišu, so pripisali v objavi.

Leta 2009 ga je predsednik republike Slovenije Danilu Türk odlikoval z Zlatim redom za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije. Leta 2013 je prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane, leta 2017 pa ga je predsednik države Borut Pahor odlikoval z Redom za zasluge, ki ga je prejel kot soavtor v skupini ustvarjalcev akcije Slovenija moja dežela.

Bil je tudi prvi slovenski fotograf, ki je prejel nagrado World Press Foto, to se je zgodilo leta 1976. Prav tako je prejel nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Puharjevo plaketo za življenjsko delo in nagrado »Consortium veritatis«, najvišje slovensko priznanje za novinarsko delo.

Objava o smrti Joca Žnidaršiča | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.