Slovenija
20 ogledov

SLS se ne boji Cerarja

seja dz Saša Despot
Stranke bodoče koalicije kujejo zavezništva za dokončen obračun z SLS in SDS na lokalnih volitvah.

V nekaterih občinah po naših informacijah potekajo intenzivni pogovori o skupnih nastopih strank levice na jesenskih lokalnih volitvah. Predvsem v tistih, ki so bile tradicionalno SLS-ove, ki med strankami že precej časa drži primat po številu županov, a je po dvajsetih letih izpadla iz parlamenta.

"Slišal sem za ideje o nekem končnem obračunu z SLS," pravi njen predsednik Franci Bogovič. "Naši župani se ne bodo spuščali v te igrice, in so, vsaj po pogovorih sodeč, zvesti stranki."

Kakšen bo izplen teh povezovanj, je odvisno predvsem od Stranke Mira Cerarja, v kateri nam niso neposredno odgovorili na vprašanje, ali so tema pogovorov o oblikovanju koalicije tudi skupni nastopi na lokalnih volitvah. Nekoliko previdno pravijo, "da bo šla stranka SMC na volitve z lastnimi listami in načeloma z lastnimi kandidati, ki bodo člani stranke." Kot dodajajo, so v procesu oblikovanja lokalnih odborov, ki se bo zaključil do konca avgusta.

Po naših informacijah morajo morebitni kandidati za lokalne volitve najprej izpolniti anketni vprašalnik in šele na podlagi odgovorov se SMC odloči, ali bo kandidata uvrstila na listo, oziroma ga vsaj zabeležila kot morebitnega kandidata za volitve. Za anketo naj bi se odločili predvsem zaradi zapletov v Celju, ko so v svoje vrste dobili nekaj bivših kadrov LDS. Najpomembnejše vprašanje v anketi je namreč ravno politična preteklost kandidatov. V SMC iščejo ljudi, ki je praktično nimajo. "Vsake volitve so zgodba zase in ne verjamem, da jim bo na lokalnih volitvah uspelo doseči enak rezultat kot na državnozborskih. Ta 'refleks' ni uspel niti Jankoviću," pravi Bogovič. 

Združevanje občin

V SMC financiranju občin niso posvečali veliko prostora med samo volilno kampanjo. Kot pravijo, se zavzemajo za takšen način, ki bo občine spodbujal k večjemu medsebojnemu povezovanju. Hkrati pa želijo, da se začnejo lokalne skupnosti funkcionalno povezovati na regionalni ravni. "Vsem je jasno, da mora priti do združevanja občin, ampak najprej mora vlada oblikovati neka funkcionalna območja in nanje prenesti pristojnosti tako z občin kot z države. Združevanje samo zaradi združevanja pa nima veliko smisla," pravi Bogovič.

Po njegovem prepričanju bi lahko vlogo nekih dvoživk odigrale upravne enote, njihovo število bi bilo med 50 ali 60. Ukvarjale bi se pa s prostorskim planiranjem, vodotoki, regionalnimi cestami, evropskimi razpisi itn. "Kakršnokoli drugačno združevanje brez prenosa pristojnosti, bo brez dvoma zapadlo v drag in dolgotrajen referendumski proces," še dodaja Bogovič.

Komentarjev 7
  • mph 21:58 03.avgust 2014.

    Najbolj smešno pa je, ko preberem kaj takega "o skupnih nastopih strank levice". Halo? Kakšne LEVICE? Edina levica je ZL, vse ostalo so levaki. Ok, ki imajo vmes tudi kar nekaj levičarjev po srcu, ki verjetno vztrajajo zaradi sentimentalnih razlogov, ...prikaži več predvsem mislim SD In tudi na desni je kar nekaj konstruktivnih in socialnih ljudi, niso vsi klasični desničarji. Tukaj mislim seveda z desnico SLS, NSI. Namreč SDS je sicer desnica, ampak nima niti enega samega konstruktivnega člana. Pravzaprav jih težko pravzaprav imenujemo politična stranka, ker so verska sekta, ... ampak na papirju so politična stranka.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:30 03.avgust 2014.

    SLS se ne boji Cerarja. Cerar se pa ne boji desnice. Desnica je vedno bolj skup držala (SLS, SDS, NSi), pri levici je pa ta poskus skupnega nastopa neki novga in je zato zdej oh in sploh.

  • Žurnalček 15:21 03.avgust 2014.

    Če se postavimo v pozicijo pogleda na 12 letno delovanje SLS na koncu pridemo do tega , da ravno sedaj , ko imajo za predsednika človeka , ki je ta prav v vseh pogledih , takšen bi moral biti stalno, ...prikaži več izgubijo parlament. Izguba parlamenta je IZKLJUČNA zasluga ŠROTA in ŽERJAVA , saj se nepravilna politika stranke , pozna šele na naslednjih volitvah. Sedaj ko imate pa najboljšega predsednika, ste dobil pa šup karto. Jaz sem vedel , da se bo to zgodilo tisti moment , ko ste ustoličili tisočletnega sovražnika kmetstva - odvetnika- za svojega predsednika !Vedel je tudi ata Oman , sam gospodi odvetnikom , je bilo izpod časti poslušati njegove nasvete in napovedi !