Slovenija
45 ogledov

Služijo na račun šolarjev

učenci šola šolniki Anže Petkovšek
Šole. Za e-redovalnice in e-dnevnike plačujejo zunanjim ponudnikom.

Nevarčno. Podjetji Logos.si in eŠola sta v letu 2011 po podatkih Supervizorja prejeli več kot 880 tisoč evrov nakazil iz državnega sektorja. Največji delež podjetjema plačajo osnovne in srednje šole. Podjetji jim omogočata elektronsko vodenje redovalnic, dnevnikov, evidenco vpisov in prijav, računalniško sestavljanje urnikov in podobno. Gre za podjetji, ki ponujata tudi plačljive storitve prek SMS-obveščanja za starše učencev in dijakov.

Ministrstvo ne ponudi nič

Ravnatelji se strinjajo, da gre za uporaben in učinkovit informacijski sistem. Plačujejo ga s sredstvi za materialne stroške, ki jih šolam namenjajo občine. “Naše ministrstvo nam takih aplikacij nikoli ni ponudilo ali izvedlo razpisa, s katerim bi sploh pokrili to področje informatizacije,” pravi Ana Nuša Kern, ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Preserje pri Radomljah.

Šole so samostojne

“Če bi tovrstno e-šolo za nas pripravila javna ustanova v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, bi bilo to za izobraževalne zavode ugodnejše,” poudarja ravnateljica Srednje zdravstvene šole Ljubljana Marija Verbič. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ne bo izvedlo razpisa za ureditev šolske informatizacije. “Pri organizaciji dela na šolah so šole samostojne pri izbiranju tehnologije, ki jim je v pomoč pri izvedbi administrativnih in drugih opravil,” pojasnjujejo na ministrstvu. Šole lahko razvijejo svojo računalniško aplikacijo, večina pa jih za to plačuje zunanjima ponudnikoma.

Komentarjev 11
  • nina 07:18 02.november 2013.

    Kapitalistično razmišljanje nas je pa pripeljalo v brez izhoden položaj izkoriščanja in lumparije brez primere.

  • videospon 10:56 29.september 2013.

    Po tvojem bi takšno storitev morale uvesti šole in učitelji, ki jih večina otrok daleč prekaša v računalniškem znanju? Potem takih storitev ne bo nikoli. Če misliš, da je naloga šole da tvoje otroke nauči vsega in da je v ...prikaži več znanju pred njimi, potem se preselite v Severno Korejo, kjer jim to dobro uspeva.

  • krtina 13:51 28.september 2013.

    To o socialističnem razmišljanju ne bom komentiral. To je zgolj tvoje pomanjkanje argumentov. "Veliko mladih iz IT tehnologije...?"?? IT termin je mlad, in se uporablja zgolj zadnjih nekaj let... In tile kekci so še rosno mladi. Briga jih denar in ...prikaži več denar in denar. Kaj bo pa s podatki jim pa dol visi.Sem za uporabo. Toda za tem mora stati nekdo, ki mu bodo odrezali "j...ca" in pobrali ves denar, vse imetje in zadnjo kapljo krvi, če bo zašuštral. Ne pa da bo zbrisal čez lužo s podatki vred, pustil pa 7.000 e "osnovnega kapitala". Oprostite. Tudi jaz ne morem z motokultivatorjem opravljat prevozov v Špediciji.