Slovenija
22 ogledov

SMC jutri z NSi

miro cerar Anže Petkovšek
Jutri se začenja prvi krog koalicijskih pogajanj, ki bodo potekala v tajnosti. Vabilu zmagovalke volitev SMC so se odzvale vse vabljene stranke.

Zmagovalka letošnjih volitev Stranka Mira Cerarja (SMC) bo koalicijska pogajanja začela jutri, ko so dogovorjeni za sestanek z Novo Slovenijo (NSi). Ta je na volitvah dobila pet poslanskih sedežev. NSi zanimata gospodarski in zdravstveni resor. Iz SMC, kjer so glede informacij o koalicijskih pogajanjih zelo zadržani, so medtem sporočili, da v medijih kroži veliko napačnih informacij, predvsem o morebitnih kandidatkah in kandidatih za ministrska mesta. "V stranki SMC še nismo sprejemali nobenih odločitev na to temo," pravijo.

Na pogajanja pridejo vsi

"Načeloma se bomo sestali z vsemi strankami," je za Žurnal24 povedal podpredsednik stranke SMC Milan Brglez. Kot je znano, SMC ne podpira kandidature Alenke Bratušek za mesto komisarke v Evropski komisiji, vendar to ni razlog, da se SMC in ZaAB ne bi pogovarjali, pravijo v stranki. "Kandidatura Alenke Bratušek ni uradno potrjena, zato to nima nobenega pomena. Če bi bila kandidatura uradna, bi bila situacija drugačna," pravi Brglez.

Razdor v ZaAB?

Prizadevanja Alenke Bratušek, da bi postala evropska komisarka, pa naj bi precejšen razkol povzročala v Zavezništvu Alenke Bratušek (ZaAB), kjer se bo z ekipo Mira Cerarja med drugimi pogajal Robert Golob in ne sicer vidni član stranke Jani Möderndorfer. ZaAB bo imelo v parlamentu štiri poslance.

Židan še na dopustu

V stranki Socialnih demokratov (SD), ki je na volitvah dobila šest mandatov, se z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem ne bodo sestali pred koncem tedna. Predsednik stranke Dejan Židan je namreč na dopustu. V Združeni levici so nam povedali, da se o datumu prvih koalicijskih pogajanj še usklajujejo. ZL bo imela v parlamentu šest poslancev. 

V tujini je tudi predsednik stranke upokojencev Desus Karl Erjavec. DeSUS bo imel deset poslanskih sedežev. Na jutrišnjem sestanku poslanske skupine DeSUS naj bi določili izhodišča za koalicijska pogajanja in imenovali skupino, ki bo pogajanja vodila. 

Najbolj verjetna levosredinska koalicija

Kot je znano, Miro Cerar želi mavrično in stabilno koalicijo. Takšno bi moralo tvoriti več kot 46 poslancev. SMC bo imela v parlamentu 36 mandatov. Prvič po 14 letih bi bilo koalicijo možno sestaviti brez DeSUS, vendar politični analitiki menijo, da se bo DeSUS tudi tokrat znašel v vladi. Najbolj verjetna naj bi bila levosredinska koalicija z SD, DeSUS in ZaAB.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 21:48 24.julij 2014.

    Jebo te Bog in Alah skup !

  • Uros Bukovec 23:19 23.julij 2014.

    Mimogrede volil sem cerarja , pa naj naredijo koalicijo ki bo reševala probleme in jih ne ustvarjala tako kot je bilo od leta 2004 naprej. Kar se še rešit da seveda.seveda pa moram Cerarja pozvat k SVETOSTI IN KESANJU, ...prikaži več tako kot vse ostale. In da se obrne stran od greha , poželenja, mesa itd. No dobro, mogoče me bodo pa že danes banali , saj so Jezusa tudi . In Jezus je rekel, če so mene sovražili bodo vas tudi.

  • Uros Bukovec 23:14 23.julij 2014.

    Banali so me iz siola in iz 24 ur , ker sem napisal da je metal kampa čaščenje zveri in satana . Upam da ker ne misli da je to čaščenje Boga hehe. No ker danes ne mara nihče resnice ...prikaži več , sem šetukaj da me še tu zbrišete in peljete ljudi v pogubo ali pekel. bomo videli kako dolgo boste vzdržali da me ne IZBRIŠETE hehehe.