Slovenija
18 ogledov

Smeti v Kranju cenejše tudi za tretjino

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Odpadki. Na račun ločenega zbiranja cenejše odlaganje smeti. Pilotni projekt v Struževem uspešen.

Mestna uprava bo še ta mesec na območju celotne občine začela uvajati ločeno zbiranje odpadkov. V treh mesecih naj bi se zato odlaganje pocenilo za evro, dolgoročneje pa bi lahko cena padla tudi za tretjino.

Kranjsko mestno upravo v pričakovanjih hrabrijo rezultati pilotnega projekta v Struževem. Po ocenah podžupana Staneta Štrausa poteka dobro. Ljudje sodelujejo, nečistih frakcij ni, ločevanje je pravilno. “Če bo stvar po Kranju potekala tako kot v Struževem, se za usodo ločevanja v Kranju ni bati,” pravi.

Končna cena na račun ločevanja bo v veliki meri odvisna od optimizacije. Štraus na primer ugotavlja, da smetnjaki za biološke odpadke v Struževem niso polni, kar pomeni, da bi si jih lahko delilo več ljudi. Največji izziv pa bo po mnenju mestne uprave uresničiti ločeno zbiranje v blokovskih naseljih.

Zabojniki v najem
Uvedba ločenega zbiranja bo občino sicer stala milijon evrov. Zabojnike bo mogoče vzeti v najem, za predvidoma pol evra na mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.