Slovenija
34 ogledov

Smeti v Lenart in nazaj

Da lahko na odlagališče Leskovec odlagajo odpadke, jih vozijo na obdelavo v Lena Žurnal24 main
Cerod. Odpadki pred odlaganjem na obdelavo v Lenart. Izvajalec izbran brez soglasja občin.

Novo mesto, Krško. V Centru za ravnanje z odpadki Dolenjske (Cerod) so se po odločbi okoljskega inšpektorja, da je treba odpadke pred odlaganjem na odlagališče Leskovec pri Novem mestu obdelati, odločili za začasno rešitev: odpadke vozijo v Lenart na obdelavo, nato pa nazaj na novomeško deponijo. Posavci so ogorčeni.

Neupoštevanje sklepov
Gre za samovoljno odločitev vodstva Ceroda. Od občin je dobilo jasne sklepe, da je treba sklicati vse komunale, ki dovažajo odpadke na to deponijo, in da je treba najti skupno rešitev,” je povedal krški župan Franc Bogovič. Kot je dodal, so Cerodu podelili pravico za odlaganje, ne pa tudi za odvoz odpadkov na neko drugo lokacijo, ki prinaša dodatne stroške.

Slaba seznanjenost
CeROD II.
Vloga za gradnjo druge faze deponije Cerod ni bila popolna, že kar nekaj časa čakamo na dopolnitev,” je povedal Bojan Dejak z ministrstva za okolje in prostor, ki o domnevnih zagatah novomeškega odlagališča ni pretirano seznanjen. Kakšne odločbe je v zvezi z leskovško deponijo izdal inšpektor, Dejak ne ve, ker “so inšpekcije samostojne in neodvisne službe in njihovega poročila nimam”. N. Č. C.

Gre za nekooperativno in nesposobno ekipo novomeške občine in Ceroda,” je prepričan Bogovič. Odpadke bodo namreč lahko na leskovški deponiji obdelali sami, ko bo Mestna občina Novo mesto skupaj s Cerodom izpeljala projekt Cerod II, ki pa je še v proceduri. “Zdaj pa naj bi 50 tisoč ton odpadkov na leto vozili v Lenart, jih tam predelali, nazaj pa pripeljali 40 tisoč ton odpadkov,” je pojasnil. Za to bodo plačali 58 evrov na toni, kar naj bi kompenzirali s sprejetjem dodatnih odpadkov na leskovško odlagališče.

Začasna rešitev
Kot nam je povedal Alojz Turk, direktor podjetja Cerod, je ukrep odvažanja odpadkov na predelavo v Lenart samo začasna rešitev. “Za to smo se odločili zaradi pritiska države, naj se stvari na tem področju začnejo premikati. Če bomo skupaj s komunalnimi podjetji našli drugačno rešitev, se je bomo poslužili,” je razložil in dodal, da dokončno rešitev vidijo v uresničitvi projekta Cerod II.

10 tisoč ton odpadkov manj naj bi na leto odložili na odlagališče Leskovec.

Izbran z javnim naročilom
Po Turkovih navedbah so izvajalca izbrali z javnim naročilom. Kot nam je povedal Bojan Dejak z ministrstva za okolje in prostor, ni mogoče, da bi Cerod sam določil novega izvajalca za obdelavo odpadkov, občinam pa naložil plačilo te storitve, saj gre za javno gospodarsko službo, za katero veljajo določena pravila in javni razpisi.

O tem, kako daleč je projekt Cerod II in kje se zatika, odgovora z novomeške občine do zaključka redakcije nismo prejeli.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.