Slovenija
3773 ogledov

"Smo v rdeči fazi, ko šola poteka na daljavo, zato predlagamo rešitev"

Šola in covid Epa
Začetek samotestiranja predviden v drugi polovici aprila.

"V Sloveniji je epidemiološka situacija trenutno takšna, da smo glede na vladni semafor sproščanja ukrepov v rdeči fazi in v tej fazi poteka šola na daljavo. Ministrstvo za zdravje je zato dolžno predlagati rešitev, da bodo šole lahko normalno odprte. Iz tega naslova smo se odločili, da predlagamo ponavljajoče prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev z neinvazivnimi hitrimi metodami na domu," so sporočili z ministrstva za zdravje. 

Samotestiranje doma, test preprost in neboleč

Kot smo poročali, so šole interes za samotestiranje učencev in dijakov, začele zbirati pred velikonočnimi prazniki. Testiranje bo prostovoljno, minister za zdravje Janez Poklukar pa je pojasnil, da se bodo učenci testirali doma, test pa je povsem neboleč in preprost. Gre za odvzem brisa iz spodnjega dela nosu, kjer otrok poseže v nos manj kot 2 centimetra, petkrat zaokroži po nosnici in tako opravi test. 

Cilj uvedbe takega presejalnega testiranja je tudi opolnomočenje prebivalcev, da tudi sami lahko upravljajo z epidemijo oziroma da so tudi sami aktivni pri upravljanju epidemije, pravijo na ministrstvu. 

Pomembno predvsem pri prepoznavanju asimptomatskih okužb

Na ministrstvu poudarjajo, da taka testiranja predvsem v skupinah, kjer se dela v mehurčkih, dokazano prinašajo koristi. "Študije potrjujejo, da to velja predvsem pri prepoznavanju asimptomatskih okužb, saj omogočajo takojšnje odkrivanje okužbe in s tem prekinitev verige prenosa okužbe. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je preverjal možne načine neinvazivnega testiranja in ocenil, da je bris zunanjega dela nosu pri otrocih najbolj primeren," so sporočili.

Začetek samotestiranja v drugi polovici aprila

Šole morajo interes učencev ministrstvu za izobraževanje sporočiti danes do 13. ure. Za začetek samotestiranja zadnje triade osnovnih šol in dijakov na domu, je predvidena druga polovica aprila. Naročilo za 300.000 neinvazivnih testov, ki so že na poti, je Slovenija opravila v okviru skupnega evropskega javnega naročila. Cena enega testa znaša 1,49 evra, skupaj pa okoli pol milijona evrov. V primeru pozitivnega testa, bo samotestirani opravil pri svojem zdravniku še potrditveni PCR test. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.