Slovenija
8 ogledov

"Smo žrtev varčevalnih ukrepov"

Policisti Nik Rovan
Policisti opozarjajo, da so največja žrtev varčevalnih načrtov. Vlada zaradi svojega lastnega nevestnega in neskrbnega dela oblastno in z izsiljevanjem bodisi z odpuščanjem bodisi z znižanjem plač kaznuje nič krive zaposlene v javnem sektorju, so sporočili iz Policijskega sindikata Slovenije.

Po neuradnih podatkih sindikata se je v zadnjih treh letih poleg znižanja števila zaposlenih v policiji (že) za deset odstotkov, največ prihranilo prav na potnih stroških policistov. Ob tem navajajo podatke ministrstva za notranje zadeve, ki kažejo na stalno zniževanje stroškov prevoza za zaposlene na ministrstvu in v organih v sestavi v obdobju od letošnjega maja.

Močno zmanjšani potni stroški

Med vzroki za zmanjšanje teh stroškov na ministrstvu navajajo zmanjšanje višine povračila na prevoženi kilometer, zmanjšanje števila prejemnikov povračil ter začasno premestitev dela javnih uslužbencev na terensko delo bliže kraju bivanja. V povprečju je tako povračilo za prevoz na delo v letošnjem avgustu znašalo 117 evrov na zaposlenega, potem ko je bilo avgusta lani pri 171 evrih.

"Poleg nešteto drugih razlogov imate pred sabo le še enega v vrsti, ki jasno kaže na dejstvo, da smo pri vseh zgodbah o varčevanju vedno najbolj na udaru prav policisti in drugi zaposleni na ministrstvu za notranje zadeve in Policiji," je Policijski sindikat Slovenije zapisal v sporočilu za javnost. Podatke o izplačilu povračil za prevoz na delo so zahtevali tudi za celotno javno upravo, a jih niso prejeli.

Več kot očitno je, da vlada ponovno varčuje zgolj na plečih zaposlenih v Policiji in ministrstvu za notranje zadeve ter ožji državni upravi, s čimer prav sama spodkopava temelje pravne države in vsem zelo jasno sporoča, da ji ni mar, v kako varni državi bodo živeli, so še opozorili policisti.

Proračun brez analize

Ob tem pa je tudi predlog proračuna za naslednji dve leti z upoštevanimi prihranki na masi plač po njihovi oceni postavljen brez predhodne analize učinkov zakona za uravnoteženje javnih financ in je vnaprej načrtovan napad na pravice zaposlenih brez kakršnih koli predhodnih pogajanj, izračunov in iskanju rešitev v strukturnih reformah celotnega javnega sektorja.

Komentarjev 11
  • privat 22:54 08.december 2012.

    kaj jokajo ti policaji?? Naj grejo z delom služit kruha ,da vidijo čigavo uniformo so nosili...

  • Žurnalček 02:00 07.december 2012.

    Ja probite dvigent kazni za prehitro vožnjo, k Kangler. Za 5 kilometrof prehiter 1000€ , za 10kilometrof 2.000 € Za 20 kilometrof pa 5.000 evrotov. Nisem vam jaz rekel da nas zdresirajte, zdej pa jokate , da nimate za plače! ...prikaži veče! Mogoče se bi šli pa kupončke z popustom prodajat na internet . Jaz bi prec kupil eno kazen za 100 evrotof z 60% popustom ! Razmiselte !

  • feferon 13:45 06.december 2012.

    Ja , pa kaj tista predčasna penzija za njih še velja ali ne . To me še zanima. Mogoče gre veliko radioaktivnih materialov čez Slovenijo, pa morajo bit vedno zraven.