Slovenija
6282 ogledov

Smrt na urgenci: Na tnalo devet ljudi

Šempetrska bolnišnica
1/2
Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica
Novogoriško državno tožilstvo je zaradi lanskih smrti zaradi napačne napeljave plinov v sobi za reanimacijo urgence pred dnevi vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih.

Kriminalisti so ovadili sedmerico, ki je sodelovala v različnih fazah gradnje, opremljanja prostorov urgentnega bloka in nadzoru, poročajo Primorske novice.

Namestnica vodje novogoriškega državnega tožilstva Damijana Bandelj je za časnik pojasnila, da je tožilstvo preiskavo zahtevalo zaradi kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, ponareditve listin in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju ter povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, s katerimi naj bi bilo oškodovanih več ljudi. Po informacijah časnika naj bi se zahteva za preiskavo nanašala na tri smrti, osumljenim pa očitajo tudi ogrožanje življenja še štirih ljudi.

Študentje medicine se pouka v zdravstvenih ustanovah lahko udeležijo v zelo majh Slovenija Zaradi napačno povezanih cevi naj bi umrlo več ljudi

Sredi marca 2016 so iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici policijo seznanili s sumljivimi okoliščinami, v katerih je umrl 52-letni delavec. Poškodoval se je pri delu v anhovskem podjetju, njegove poškodbe pa niso bile tako hude, da bi zaradi njih umrl.

V bolnišnici so posumili, da je bilo nekaj narobe v postopku oživljanja. Ugotovili so, da so delavcu namesto kisika dovajali oksidul, 100-odstotni dušikov oksid. Tudi obdukcija je potrdila, da 52-letnik ni utrpel poškodb, ki bi bile zanj usodne.

 | Avtor: Medicoengineering Medicoengineering
Novogoriški kriminalisti so lani jeseni na državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo proti sedmim osumljenim, ki so sodelovali v verigi opremljanja prostorov nove urgence in kasneje v fazi nadzora.

Policijska preiskava je razkrila, da delavec pooblaščenega podjetja, ki bi moral priključiti cevi za kisik in dušikov oksid v reanimacijski sobi, tega ni storil. Prav tako ni izvedel potrebnih testiranj. Namesto tega sta to storila dva izmed osumljenih, ki tega ne bi smela storiti. Testiranj pa naj ne bi opravil nihče. Eden od osumljenih je nato ponaredil listino, povezano s testiranji, drugi je to listino uporabil kot pristno, čeprav je vedel, da ni. Med osumljenimi sta se znašli tudi dve vodji del in dva nadzornika, ki naj bi opustili dolžna ravnanja, navajajo Primorske novice.

Narobe povezani kabli Slovenija Urgenca Šempeter: Znani rezultati nadzora umrlih v sobi z napačno povezavo

Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos je lani jeseni, ko so vložili kazensko ovadbo, povedal, da gre za zaposlene v zasebnih podjetjih, povezanih z gradnjo nove urgence. Osumljeni so doma z območja novogoriške, koprske, murskosoboške in celjske policijske uprave.

Kriminalisti so kasneje na podlagi mnenja neodvisnega strokovnjaka medicinske stroke kazensko ovadbo še dopolnili. Izvedenec je namreč po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije ocenil, da obstaja visoka verjetnost, da je med postopki oživljanja zaradi dovajanja oksidula namesto kisika prišlo do smrti še pri dveh bolnikih. Od otvoritve do marca lani so na aparaturi, na kateri so bile napačno priključene cevi za kisik in oksidul, oživljali sedem ljudi. Še dva človeka sta umrla med reanimacijo, dva pa, ko so ju pripeljali v nadaljnjo oskrbo.

Novogoriška urgenca Slovenija Rano so ji šivali "na živo", zmanjkalo jim je lokalne anestezije

Preiskovalni sodnik mora najprej zaslišati vse osumljene, šele nato lahko sprejme sklep o uvedbi preiskave. Med drugim je tožilstvo sodišču predlagalo pridobitev še dveh izvedeniških mnenj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar Džoser
  Džoser 14:29 09.avgust 2017.

  Končno se bo začelo.Razlika med zdravnikom in šlosarjem je samo v materialu in odgovornosti!Če pogreši šlosar ,po brusi odreže in popravi na svoje stroške,pa še na disciplinsko gre.Če pa naredi napako dohtar pa imamo en lep pogreb,morda še veselo vdovo ...prikaži več in en kup žalujočih.Dohtar pa veselo k drugemu kandidatu in nobene kazenske niti denarne sankcije.Ponavadi sledi še napredovanje zaradi uspešnosti!

 • meter 09:53 09.avgust 2017.

  Skipi... Si se vprašal, zakaj se dogajajo zdravniške napake in malomarno zdravljenje?

 • Skipi 09:36 09.avgust 2017.

  Pravilno da gredo pred sodnika. Sedaj pa če trenutno situacijo preslikam v zdravstvo. Koliko pacientov letno umre zaradi zdravniških napak in malomarnega zdravljenja in koliko zdravnikov je zaradi tega na sodišču...vsi vemo odgovor.....dvojna merila.