Slovenija
171 ogledov

“Smrt za slovenske radijske postaje”

“Skrbi nas, da bodo slovenska sodišča dovolila izklapljanje naših signalov. To b Žurnal24 main
Radio. Italija zahteva odstranitev anten RTV na Kuku. Primorske radijske postaje zaskrbljene.
Italija uporablja radiofrekvenčni spekter v nasprotju z mednarodnimi sporazumi in določili Mednarodne telekomunikacijske zveze.
Tina Čuček, Apek

Če bodo slovenska sodišča ugodila takšnim zahtevam, to lahko pomeni smrt slovenskih radijskih postaj vzdolž celotne meje,” je dejal Andrej Vodušek, programski direktor Radia 1.

Ena od italijanskih radijskih postaj je namreč dobila spor na italijanskem sodišču, kjer je zahtevala odstranitev anten z oddajnika RTV Slovenija na Kuku nad Kobaridom. Zdaj pa zahteva izvršbo te sodbe na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Radijci presenečeni
Ob tem je možno, da bi tudi druge italijanske radijske postaje zahtevale ukinitev oddajanja slovenskih postaj ob meji. “Nad odločitvijo smo presenečeni. Taka odločitev dodatno potrjuje naš strah, da Slovenija ne zna zaščititi omejene dobrine, kot so radijske in TV frekvence,” je poudaril Klemen Mozetič z Radia Robin in dodal, da trenutno niso v sporu z nobeno italijansko radijsko postajo.

Italija ne upošteva. Signal. Številni italijanski izdajatelji imajo mednarodno neusklajene in torej nelegalne frekvence. Apek je Italijo prijavil in peljal postopke proti njej pred vsemi pristojnimi mednarodnimi institucijami, Italija pa sprejetih sklepov ne upošteva, pojasnjujejo na Apeku.

Kot je pojasnil Vodušek z Radia 1, imajo slovenske radijske postaje ob meji precej težav, saj določene frekvence, dodeljene njim, brez ustreznih dovoljenj uporabljajo tudi italijanske postaje.

Tako imajo precej višje stroške, saj morajo za zadostno pokritost posameznega območja uporabiti več frekvenc in oddajnikov. Nina Trampuš z Radia Capris je povedala, da za zdaj ni bojazni, da bi kakšna italijanska radijska postaja zahtevala, naj prenehajo oddajati signal, saj imajo mednarodno priznane frekvence.

“Razsodba je absurdna”
Kot so pojasnili na agenciji za pošto in elektronske telekomunikacije (Apek), sodba italijanskega sodišča temelji na njihovem notranjem pravu, ki zahteva, da njihova postaja nemoteno deluje na italijanskem ozemlju.

Zaradi narave elektromagnetnega sevanja, ki ne pozna državnih mej, je taka razsodba absurdna. Če bo izvršba dovoljena, bo to pomenilo podrejenost našega pravnega sistema italijanskemu,” meni Tina Čuček z Apeka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.