Slovenija
255 ogledov

Smrtno nevarna površnost

Musli s čokolado
1/7
Žurnal24 main
Slovenska deklaracija alergenih oreščkov ne omenja, čeprav so v originalu zapisani na dveh mestih.

"Že nekaj časa zaradi diete otroka zelo natančno prebiram deklaracije na izdelkih," pravi mamica otroka, ki je alergičen na arašide in oreščke. "Žal sem v tem času opazila, da so na slovenskih deklaracijah sestavine zelo pogosto nenatančno prevedene. Manjkajo opozorila glede alergenov ali pa so posamezne sestavine, kot je na primer volčji bob, izpuščene. Ne vem, ali se zavedajo dovolj, da je lahko zaužitje alergena za nekoga tudi življenjsko ogrožujoče."

Eden od izdelkov (ne edini) z neustrezno deklaracijo so misliji s temno čokolado blagovne nemške znamke Köln, kupljen v E.Leclercu na Rudniku v Ljubljani. "Očitno gre za posamični primer pomote pri deklariranju," pravijo pri uvozniku MS Komunikacija in se kupcu opravičujejo. Za omenjeni izdelek se je izkazalo, da je na njem prilepljena slovenska deklaracija za drug izdelek, čokoladne mislije z višnjami, a tudi na njej ni bilo opozorila glede alergenov, čeprav je originalu obstajal.

Tretjina deklaracij pomanjkljiva

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ocenjujejo, da je na splošno označevanje izdelkov dobro, testi pa kažejo, da je kakšna tretjina izdelkov pomanjkljivo označena, pri čemer ne vodijo posebne evidence glede alergenov. "V zadnjih letih se je stanje statistično izboljšalo na povprečno evropsko raven," opaža Marjana Peterman z ZPS.

Umaknili deset izdelkov

Na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki nadzoruje alergene v živilih, so lani zaznali deset živil, pri katerih so bili ugotovljeni nedeklarirani alergeni, zaradi česar so bila umaknjena iz prometa. V devetih primerih niso bile označene mlečne beljakovine, v enem pa beljakovine jajčnega beljaka. Primera odpoklica izdelka, ker na njem niso bili označeni arašidi in oreščki, ni bilo.

Zdravstveni inšpektorat preverja skladnost označb na prehranskih dopolnilih in živilih za posebne prehranske namene, kot so formule za dojenčke ali živila, namenjena uporabi v energijsko omejenih dietah. Lani je ugotovil neskladnost pri 32 odstotkih obravnav (78 neskladnosti pri 243 obravnavah), ki pa niso predstavljale neposrednega tveganja za zdravje ljudi, zato so inšpektorji večinoma ukrepali z izrekom opozoril.

Komentarjev 3
  • Oxxo 11:41 08.julij 2013.

    Osamljen primer "malo morgen"!!!!Deklaracije so površno prevedene, nepopolne, neberljive... po liniji najmanjšega odpora.Kje je inšpekcija?????

  • mph 10:40 08.julij 2013.

    Kar pomnim iz preteklosti, LeClerc "slovi" po temu, blizu mu je npr. Mueller, kjer pa velikokrat sploh ni ničesar v slovenščini. In ko je nekomu nemščina blizu kot kitajščina je lahko to problem ... Najbolj smešno pa je, če temu ...prikaži več lahko rečemo smešno, ker lahko nekdo umre zaradi malomarnosti, kako smežne kazni so, kadar sploh so. Ni čudno, da se potem ene in iste napake pojavljajo tudi skozi desetletja.

  • Boštjan Turk 10:32 08.julij 2013.

    E Leclerc na splošno ima na izdelkih, ki jih prodaja pomanjkjive deklaracije...zadnjič sem kupil optični kabel, nikjer na izdelku v slovenskem jeziku niti besede o tem kaj kupuješ...v vseh možnih jezikih EU napisano, v slovenščini ne...če se ne motim, bi ...prikaži več po zakonu to moralo na embalaži biti