Slovenija
78 ogledov

Smučajo le še otroci bogatašev

Smučarji Anže Petkovšek
Alpsko smučanje. Če se pogoji ne bodo izboljšali, bodo minila desetletja, preden bomo spet imeli šampionko, kot je Tina Maze.

"V tem trenutku v alpskem smučanju ne vidim kakega šampiona njenega kova," ob uspehih Tine Maze o prihodnosti pravi nekdanji smučar Andrej Jerman.

"Zdaj smučajo le še otroci bogatašev, tudi zato je selekcija takšna, kakršna je. Ob smučanju le premožnejših dobiš ven le nekaj razvajenih otrok, ki so doma vajeni dobiti prav vse, pravi talenti pa nekje obstanejo," ocenjuje stanje v slovenskem alpskem smučanju tudi nekdanja tekmovalka Veronika Šarec. "Ko smo bili majhni, ni bilo težko izbrati treh tekmovalk med stotimi," se strinja Katja Koren, nekdanja alpska smučarka: "Zdaj lahko izbirajo le tri med dvajsetimi. To je velika razlika." Jure Košir, nekdanji zvezdnik slovenskega alpskega smučanja, pa opozarja, da smo v organizaciji daleč za najboljšimi ekipami, podobno je z načinom dela. "Konec koncev šepamo tudi v strokovnosti," razlaga Košir. "Tam, kjer smo bili Slovenci še pred kratkim – pred 20 leti – boljši od drugih, zdaj nismo več. Velike težave imamo pri razvoju mladih športnikov," je prepričan.

Nekdanje športnike prihodnost slovenskega vrhunskega smučanja skrbi tudi zaradi pogojev treninga. "Ti so nemogoči," razlaga Šarčeva: "V tujini gredo otroci po šoli na trening. Prižgejo luči in jim omogočijo vadbo. Pri nas morajo za takšen trening manjkati v šoli, saj jim nobeno smučišče ne zagotavlja pravih pogojev. Kako naj se potem primerjamo z Avstrijci, Švicarji, Američani?"

"Za letos pa me ne skrbi," dodaja Jerman, ki je prepričan, da lahko od Mazejeve pričakujemo še dve ali tri kolajne.      

Komentarjev 11
  • EnBralec 13:45 13.februar 2014.

    Za tiste, ki razumete anglesko, utemeljitev, zakaj je alpsko smucanje eden najbolj krutih in napornih sportov:http://www.huffingtonpost.com/dr-jim-taylor/alpine-skiing_b_2624981.html

  • EnBralec 13:42 13.februar 2014.

    Aja, pa to ni kaksen "bogatas", nasprotno, svoje prihranke pac vlaga v otroka, naokoli pa se vozi z deset let starim kombijem, s katerim naokrog prevaza otroka z vso smucarsko kramo.

  • EnBralec 13:41 13.februar 2014.

    Poznam enega, katerega otrok trenira - letno ga stane sezona 8.000 EUR. Smucarska karta je se najmanjsi strosek pri vsem tem.Otrok v soli manjka tri do stiri dni na teden, izostanke mora nadoknadit v prostem casu. Otrok je bolj ...prikaži več obremenjen in bolj priden kot otroci "revezev" zato kar nehajte s temi floskulami "razvajeni otroci".Da otrok pride v slovensko reprezentanco (ce sploh), ko stroske v veliki meri prevzame Smucarska zveza, morajo starsi v otroka investirat okrog 50.000-100.000 EUR, prevozit na tisoce kilometrov in zrtvovat na stotine ur svojega casa. In potem morajo ti starsi poslusat razne pametnjakovice, ki imajo komentarje o njihovih otrocih.Vprasajte oceta od Katje Koren, starse od Ilke Stuhec, mamo od Filipa Flisarja, koliko so morali vlozit v svoje otroke in cemu vse so se morali odreci - da lahko potem ti nastopajo za svojo drzavo, ki v njih ni vlozila takorekoc nic.