Slovenija
19 ogledov

Smučarji bi spet Podarim dobim

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
OKS. Zveza vseh športnih bo o desetih točkah dnevnega reda razpravljala kar med tekmo leta.

Danes bo znano, ali bo smučarska zveza dobila nazaj desetino Športne loterije (ŠL) (nekdanji Podarim dobim). Lani poleti so ta delež smučarji, ki jih je takrat še vodil Stane Valant, pod ceno prodali ŠL.

Upad prihodkov

Prihodki. Kompletno financiranje športnih društev in zvez (iz javnih sredstev, donacij, članarin) je do leta 2009 naraščalo. Tako so prihodki leta 2007 znašali 270 milijonov evrov, leto pozneje 299 milijonov evrov, lani pa 184 milijonov evrov.

Kriza. Donacije so v primerjavi z letom 2008 lani padle za 27 odstotkov. Prihodki iz javnih sredstev za šport se po drugi strani zvišujejo.

Največji. Dvaintrideset največjih športnih društev oziroma zvez je prejelo 80 odstotkov vsega javnega denarja.

Premislek. Poznavalec opozarja, da bi moral ob tako drastičnem upadu OKS razmišljati o ukrepih, kako še naprej zagotavljati ustrezna sredstva.

Ta z lastnimi delnicami ne sme glasovati, zato so se povečale glasovalne pravice drugih delničarjev, med katerimi so največji prav podjetja, ki jih poznavalci uvrščajo pod okrilje Valanta.

O sklepu, da se delnice po enaki ceni, zvišani za stroške financiranja, prodajo nazaj smučarski zvezi, ki jo zdaj vodi Tomaž Lovše, bo danes odločala skupščina ŠL. Menda bi ŠL zdaj od smučarjev rada iztržila več.

Če se jim ni uspelo pogoditi za ceno in bo Valant glasoval proti, bo jeziček na tehtnici Olimpijski komite Slovenije (OKS), ki ga vodi Janez Kocijančič.

OKS pa o pravilih
Poleg skupščine ŠL bo danes ob 14. uri zasedala tudi skupščina OKS. Med desetimi točkami na dnevnem redu bo tudi predlog novih pravil OKS.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.