Slovenija
131 ogledov

Smučarske karte bodo dražje

slovenija 19.01.11, smucisce, smucanje, vlecnica, pocitnice, zimske pocitnice, K Anže Petkovšek
Večina smučarskih središč v težavah, a na startu ne bo Kanina.

"Cene dnevnih vozovnic bodo do pet odstotkov višje," je pred začetkom smučarske sezone napovedal Srečko Jesenšek, predsednik združenja slovenskih žičničarjev. Stale bodo od 26 evrov do 31,50 evra za odrasle in od 17 do 21 evrov za otroke, vendar so cene še vedno nižje v primerjavi s primerljivimi smučišči v tujini, je zatrdil skupaj z Damjanom Pintarjem, predsednikom zbornice gorskih centrov pri gospodarski zbornici.

"Slovenija je najcenejša, sledita Češka in Španija; najdražja je Švica, nato pa Italija in Avstrija," je dodal Pintar. Po njegovih besedah je razlika v ceni dnevnih vozovnic pri nas in v tujini tudi deset evrov.

Pričakujejo več smučarjev

Lani je bilo na slovenskih smučiščih 1,26 milijona obiskovalcev, med temi je bilo 70 odstotkov Slovencev. Prav to, da so naša smučišča tako odvisna od domačih smučarjev, je tudi razlog, da jih je recesija bolj prizadela kot smučišča v tujini, je dejal Pintar. V tej sezoni pričakujejo več smučarjev kot v lanski, cilj v naslednjih letih pa je doseči dva milijona, kolikor jih je že bilo v rekordni sezoni 2005/06. Več si želijo tudi tujih gostov, med katerimi do zdaj prednjačijo Hrvati, Madžari in drugi narodi nekdanje Jugoslavije, je povedala Karmen Novarlič iz agencije Spirit.

Največ turistov pričakujejo iz Srbije, saj so s Skijališti Srbije včeraj podpisali dogovor o sodelovanju in izmenjavi ugodnosti. Srbi so sicer v zadnjih šestih letih v tri smučarska središča Zlatibor, Kopaonik in Stara planina vložili kar 80 milijonov evrov.

Čeprav so nekatera središča v zadnji sezoni dobro poslovala, jih ima večina finančne težave, "a bodo vsi razen Kanina začeli sezono", je dejal Jesenšek in dodal, da so težave posledica krize in investicijskih projektov v zadnjih letih, ki jih zdaj težko poplačujejo. Pred letošnjo sezono so sicer novi vlečnici postavili na Voglu in Krvavcu.

Brez smrtnih žrtev

Je bila pa lanska sezona prva po treh letih, ko na slovenskih smučiščih ni bilo smrtne žrtve; poškodovanih je bilo tisoč, med temi 31 huje.

Komentarjev 9
  • ac-dc 15:25 24.oktober 2013.

    Glede na to, da plače niso šle gor že nekaj časa (govorim o povprečnem delavcu, ne o politikih), se bo obisk smučišč s tem še dodatno zmanjšal.Na koncu sezone se bodo čudili in analizirali zakaj neki.

  • speris 12:24 24.oktober 2013.

    Za 35 eur smucam v Nassfeldu, kar mi iz obale pomeni isto prevozeno razdaljo (casovno). Imam pa 5x vec prog, kvalitetne sedeznice in gondole, dolge proge, lepo zasnezeno in popolnoma nic ne cakas. Pri nas pa nisem smucal ze vec ...prikaži več kot 10 let, ker nima smisla..

  • sprehajalec 08:25 24.oktober 2013.

    Zgornji članek zavaja, ker upošteva le dnevne karte pa kašne tedenske aranžmaje. Pri urnih kartah se primerjava neha. Pa tudi dejstvo je, da v 30 letih na slovenskih smučiščih ni bilo narejenega NIČ, morda so kakšno žičnico instalirali, ki so ...prikaži več jo avstrijci vrgli ven. Pa kakšno zasneževanje kje, ki pa je danes že pogoj, da žičnico sploh zalaufaš. Padle so gavge pred leti na Mariboru, lani na Kaninu in prav bodlo je v oči, ko si prišel čez z Italijanske strani in si zagledal naprave iz 60tih ter 70tih. Ker se je vse skozi kasiralo za karte, verjamem, da je šlo očitno vse za plače. Pa kakšnega strica, prisesanega na žičnico. Sedaj pa spet Srbe vlačijo, da bodo zapolnili in da se bo zdelo kao meka za smučanje. V glavnem koncept vse, samo da bodo smučišča ostala v "naših" rokah, je zopet propadel. Tale Slovenclnija že nekako 70 let ekspirimentira z raznimi koncepti, vmes pa države crkujejo.