Slovenija
25 ogledov

Snaga pred poletjem dražja za dobrih 20 odstotkov

slovenija 12.07.2010 kompost, kompostiranje, bioloski odpadki, zelenjava, vrt, f Boštjan Tacol
Položnica. Ker bo zbiranje bioloških odpadkov ločeno obračunano, ne bo manj ločenega zbiranja odpadkov, pravijo v javnem podjetju.

Povprečna mesečna položnica za Snagine storitve je trenutno 11 evrov, v drugi tretjini leta se bo podražila za dva do tri evre.

Trije razlogi za višje cene

Po besedah Nine Sankovič iz Snage je razlogov za podražitev več. V zadnjih dveh letih se je povprečna položnica znižala za evro. Snaga storitve izvaja za ceno, ki je za približno 25 odstotkov nižja od njihove lastne cene. Zato javno podjetje že tretje leto zapored posluje z izgubo, čeprav so po njihovih zagotovilih "izčrpali vse notranje rezerve in rezerve iz prejšnjega obdobja". Podražitve naj bi bile nujne tudi zato, ker Snaga zagotavlja celoten sistem ravnanja z odpadki, dograjevanje tega sistema pa pomeni velike investicije. Med drugim so zato vsem razdelili zabojnike za embalažo in papir, saj morajo do leta 2020 reciklirati 50 odstotkov zbranih odpadkov.

Podražitev naj torej ne bi bila posledica tega, da bo Snaga v drugi tretjini leta začela ločeno obračunavati zbiranje bioloških odpadkov. "Obračun bo odvisen od velikosti in števila zabojnikov za biološke odpadke ter od povprečnega mesečnega števila odvozov," so pojasnili in zaprosili uporabnike, naj jim sporočijo podatke o zabojniku, ki ga uporabljajo za biološke odpadke, in o njihovem deležu v tem zabojniku, da bo obračun pravilen.

Če je gratis, ne ločujejo bolj

V Snagi se ne bojijo, da bi zaradi ločenega obračunavanja bioloških odpadkov manj ljudi ločevalo odpadke. "Pogled v črne zabojnike vsakič pokaže, da še vedno občutno preveč bioloških odpadkov konča med preostankom. Občanom, ki teh odpadkov ne ločujejo, se žal preprosto ne ljubi ukvarjati z odpadki, ki smrdijo, so umazani in podobno," je dejala Sankovičeva in dodala, da zaradi ločenega obračuna ni realno pričakovati spremembe navad na slabše: "Če odgovornost do okolja in družbe nasploh ni posameznikova vrednota, tudi gratis storitev ne bo povzročila, da bi posameznik začel ločevati (biološke) odpadke."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.