Slovenija
70 ogledov

Snaga tudi letos s popustom uporabnikom

ljubljana: 31.03.2007, smetar, smetarski tovornjak, kontejner, smetnjak, snaga, Boštjan Tacol
Ljubljanska Snaga je tudi letos pripravila količinski poračun za svoje uporabnike, ki bodo te dni v povprečju deležni 60-odstotnega vračila decembrske položnice.

Za poračun je zaslužno boljše ločevanje od predvidenega oz. manj odpadkov v črnih zabojnikih, kar za uporabnike pomeni manjše stroške, sporočajo iz Snage. Vračilo denarja omogoča uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Pri oblikovanju cen javnih služb se upoštevajo načrtovane količine opravljenih storitev in načrtovani stroški ter prihodki izvajalca za naslednje obdobje.

"Vnaprej predvideno in izračunano pa se lahko razlikuje od realnega stanja, zato smo dolžni za vsakega uporabnika posebej ugotoviti količino preveč ali premalo zaračunanih odpadkov," poudarjajo v Snagi, ki je v številnih primerih ugotovila razlike, zato bo uporabnikom v povprečju vrnila 60 odstotkov decembrske položnice.

"Ker smo upravičenost do poračuna oz. vračila preverjali za vsakega uporabnika posebej, znesek poračuna ni enak za vse uporabnike - pri nekaterih je višji od decembrske položnice (Snaga vrne razliko na TRR), pri nekaterih pa nižji (poračun odštejejo od položnice in plačajo razliko)," so še pojasnili.

Manj dela po novoletnem rajanju

Snaga je s čiščenjem po novoletnih prireditvah v središču Ljubljane začela prvega januarja ob 4. uri zjutraj. Delo je opravljalo 27 delavcev s petimi tovornimi vozili in petimi pometalnimi stroji, najbolj zasmetena pa sta bila Kongresni ter Prešernov trg.

Zbrali in odpeljali smo 8.500 kg plastične in kovinske embalaže, papirja, stekla itd., kar je najmanj do zdaj (odpeljali smo 300 kg odpadkov manj kot lani). Primerjava s stanjem preteklih let tudi kaže na višjo ozaveščenost udeležencev, saj so odpadke večinoma odlagali v zabojnike in koše. Poleg tega smo opazili, da je bilo na ulicah letos manj razbitih steklenic in manj kopičenja odpadkov na zato neprimernih mestih kot prejšnja leta,” z zadovoljstvom še ugotavljajo v Snagi.

Komentarjev 2
  • Avatar mike1968
    mike1968 21:43 04.januar 2016.

    Mali popust, za veliko dela....\s\shttp://www.publishwall.si/Mike.1968./post/161991/ti-nasi-odpadki

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:41 04.januar 2016.

    Ta sistem da če pravilno odlagaš odpadke plačuješ na položnici manj bi moral biti povsod. Še zdej namreč marsikdo ne odlaga tako kot je treba. Ne rečem..so primeri ko nisi čisto ziher kam bi kej odložil ampak za veliko večino ...prikaži več stvari bi pa moral vedt.